Počinje 71. Martovski: Najavljeno 80 premijera

Ovogodišnji Beogradski festival  dokumentarnog i kratkometražnog filma „Martovski” počinje večeras u Domu omladine Beograda i trajaće do 30. marta.       

Od oko 400 prijavljenih, biće prikazano 98 ostvarenja, među kojima su 80 svetskih, regionalnih, srpskih i festivalskih premijera.

Festival će svečano biti otvoren dodelom nagrade za životno delo reditelju Lordanu Zafranoviću.   

Takmičarski program

Takmičarski program obuhvata kategorije: dokumentarni film do 50 minuta, dokumentarni film preko 50 minuta, kratki igrani film, animirani filmovi, eksperimentalni film i video art i međunarodna selekcija kratkog filma.

Pored takmičarskog, „Martovski” festival u projekcije uvrštava i revijalni filmski program, podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“.

Revijalni filmski program

U okviru revijalnog filmskog programa najavljena je regionalna premijera filma „Hrana za golubove”, jednog od poslednjih ostvarenja nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića, a u režiji Milice Spasojević. Film je snimljen u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pored Lauševića uloge tumače glumci Luka Grbić i Nenad Maričić.

U programu „Regionalne panorame” u petak, 29. marta, biće prikazan film „Hako”,kojeg je režirao glumac Josip Pejaković. Jedna od brojnih međunarodnih premijera koja je i premijera filma „Šagargur”, rediteljke Nataše Nelević. Ovaj dokumentarac je svedočanstvo o političkom i moralnom stradanju žena u vreme rezolucije Informbiroa.

Osim Gran-prija festivala „Martovski”,  na završnoj večeri biće dodeljene nagrade za najbolji film (po jedan u svakoj takmičarskoj kategoriji), kao i strukovne nagrade za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku.

U nedelju, 31. marta, biće prikazan program „Martovski na bis”, koji obuhvata nagrađene filmove festivala. Više informacija o programu možete pronaći ovde.

Ulaznice

Cena ulaznica su 350 i 500 dinara. Studenti filmskih akademija uz indeks mogu preuzeti besplatne propusnice pred početak projekcija. 

Članovi komisije

U sastavu komisije za selekciju međunarodnih ostvarenja bili su filmski autor, producent i programer Igor M.  Toholj, dramaturg i scenarista  Dragan Nikolić i filmski reditelj, scenarista i producent Radoslav Pavković. Komisiju domaćeg programa činili su filmološkinja Ivana Kronja, reditelj i scenarista Saša Radojević, scenarista i producent Milan Nikodijević, reditelj i scenarista Sead Šabotić.        

Piše: Miloš Kilomović

Izvori: Martovski.rs | Fonet | Dom omladine

Foto: Bing.com

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.