Nedelja solidarnosti protiv rasizma: Svi zaslužuju ista prava

Nedelja solidarnosti protiv rasizma i rasne diskriminacije počela je 21. i trajaće do 28. marta. Početak nedelje obeležen je Međunarodnim danom borbe protiv rasizma.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava oglasilo se na svom sajtu i poručilo da je od izuzetnog značaja podizanje svesti o načinu prepoznavanja netrpeljivosti u cilju zaštite različitih rasnih, etničkih i drugih grupacija. Naglasilo je i da je važno unaprediti znanje o lažnosti ideologije rasizma, kao i da ona nema nikakvo naučno utemeljenje.

,,Republika Srbija svoj doprinos u borbi protiv rasizma daje i ispunjavajući obaveze preuzete Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. U našoj državi svaka vrsta diskriminacije  je zabranjena Ustavom, kao i brojnim zakonima u oblasti pravosuđa, obrazovanja, zdravstvene zaštite, informisanja i slično”, poručuje ministarstvo.

U saopštenju ministarstva takođe se navodi da je borba protiv rasizma i svih oblika diskriminacije uspešna samo ako je sistemski podržana i ako su u nju aktivno uključeni svi akteri društva, a svoj doprinos može da da svako od nas.

Zašto se obeležava?

Međunarodni dan borbe protiv rasizma proglašen je 1966. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Obeležava se u znak sećanja na dan kada je policija otvorila vatru i ubila šezdesetdevetoro  ljudi u Šarpvilu, u Južnoj Africi. Prilikom proglašenja, Generalna skupština UN-a pozvala je međunarodnu zajednicu da udvostruči svoje napore u redukciji svih  oblika rasne diskriminacije.

,,Sva prava, za svakoga, bez izuzetka” i ,,Bez obzira na boju, pol ili veru — svi zaslužuju ista prava” , samo su neke od poruka koje je uputio EU info centar u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, povodom obeležavanja nedelje solidarnosti i borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije.

Piše: Mila Stojanović

Izvor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Foto: Pixabay

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.