Zgradi nekadašnjeg PMF-a preti zatvaranje: Ima li rešenja?

Zbog višemilionskog duga za struju i grejanje, zgrada nekadašnjeg Prirodno-matematičkog fakulteta bi mogla biti zatvorena u maju. Nadležni ističu da je najveći problem nedovoljna pomoć koju fakulteti u zgradi dobijaju od države.

Problem troškova održavanja zgrade

Od šest fakulteta koji iznajmljuju zgradu, najteža situacija je na Hemijskom fakultetu koji zauzima najviše prostora. „Problem Hemijskog fakulteta je u tome što on ima oko 2/3 prostora u zgradi i nema mnogo studenata, a cene održavanja rastu velikom brzinom. Trenutno imamo dobru saradnju sa svim fakultetima iz naše grupacije, ali ovaj problem mora da reši ministarstvo, jer je finansijska situacija u svim segmentima visokog obrazovanja jako loša“, ističe prof. dr Zoran Rakić, dekan Matematičkog fakulteta.

Senat BU je na prethodnoj sednici u februaru izneo u zaključku zahtev za hitnim rešavanjem problema finansiranja fakulteta. Kako prof. dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, ističe: „Ono na čemu insistiramo je da mi ne tražimo pomoć, već sistemsko rešenje finansiranja materijalnih troškova koje bi nam jedino obezbedilo adekvatno planiranje i omogućilo ulaganje u poboljšanje statusa nastave kroz nabavku opreme za studentske vežbe. Senat će na majskoj sednici analizirati stepen ispunjenosti zahteva.“

Pogoršanje finansijske situacije na fakultetu počelo je sa prvim poskupljenjem struje, u januaru 2022, o čemu su još tad bili obavešteni Rektorat BU i Ministarstvo prosvete. Od tada, fakultet je u stalnim pregovorima sa nadležnim institucijama oko rešavanja problema materijalnih troškova.

„U decembru i februaru održani su sastanci sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija, na kojima smo dobili obećanja da će problem finasiranja stalnih troškova (energetske i komunalne usluge) biti rešen“, podseća Roglić.

Potencijalna rešenja problema

U izjavi za Blic, izvor iz Ministarstva prosvete kaže da se radi na rešavanju problema. Ministarstvo ističe da je cilj da se tokom ove godine unapredi sistem finansiranja visokog obrazovanja i na taj način stvore uslovi za trajno rešavanje finansiranja visokoškolskih ustanova. Podseća se i da ministarstvo svake godine obezbeđuje dodatna sredstva za stalne troškove fakulteta, kako bi se obezbedio nesmetan rad visokoškolskih ustanova do donošenja sistemskog rešenja.

Kao jedno od mogućih rešenja za smanjenje budućih računa za struju i grejanje, Ministarstvo rudarstva i energetike ponudilo je mogućnost da fakulteti PMF grupacije konkurišu za pomoć države u domenu poboljšanja energetske efikasnosti. Dogovoreno je da već ove godine počnu radovi na zameni stolarije i revitalizacije sistema grejanja, zasnovanog na primeni toplotnih pumpi.

„Efekat ovog projekta bi bio povećanje energetske efikasnosti, što bi dovelo do smanjenja računa za potrošnju električne energije. Ovo je dugoročno rešenje koje bi smanjilo račune, ali to i dalje nije dovoljno sa sadašnjim cenama struje“, upozorava Roglić.

U medijima se pominje da će, u slučaju zatvaranja zgrade, nastava morati da se nadoknadi tokom leta. Konačnu odluku o zatvaranju zgrade i daljem postupanju fakulteti će doneti posle majske sednice Senata, zavisno od ispunjenosti izrečenih zahteva.

„U slučaju zatvaranja zgrade fakultet će, u slučaju ostvarenja naših zahteva, učiniti maksimalne napore da školsku godinu privede kraju u regularnim rokovima“, uverava Roglić.

Izvor: Blic

Piše: Nenad Ranitović

FOTO: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.