Šta su žene u Srbiji poručile na osmomartovskom protestu?

Održan je osmomartovski protest za prava, slobodu i jednakost žena pod nazivom „Uvek na prvoj liniji fronta – Marš za radna prava žena“.

Pažnja usmerena na najvažnije probleme

Protestni govor je započet uzvicima „Osmi mart svaki dan!“ i porukom da nema obraćanja Republici Srbiji i njenim institucijama, pošto su pokazale da su neodgovorne i generalno nezainteresovane za rešavanje bitnih problema.

„Želim da danas budemo još solidarnije i još glasnije, da nas danas čuju žene iz svih gradova Srbije, žene iz regiona, žene čiji je rad potplaćen ili neplaćen. Želimo da im kažemo da nismo same, da smo na prvoj liniji“, poručila je Iva Parađanin, novinarka i osnivačica portala „Tampon zona“.

Pored toga, naglasila je da su trenutno najvažniji problemi našeg društva akušersko nasilje, femicidi, manjak jednakosti i demokratije, kao i glas žena koji se sve manje čuje.

Glas mladih žena u radničkoj borbi za pravednije uslove

Jedna od govornica je bila i studentkinja Isidora, bivša radnica restorana „McDonald’s“.

„Mlade žene koje žele da rade i zadrže status stipendije tokom studiranja ili naslednu penziju, zapošljavaju se preko zadruge. Sindikati koji treba da zaštite radnike ne prepoznaju najugroženije iz ovih grupa. Mi omladinci smo uvek ti koji smo pitani da ostanemo prekovremeno kad zagusti, a za to nismo plaćeni. Pored toga nemamo ni pravo na bolovanje. Samo ujedinjeni možemo nešto da promenimo“, izjavila je Isidora.

Govornice su bile i Ljiljana Nešić, predsednica Udruženja „Žene za mir“ Leskovac, Tanja Grgić, pripadnica romske manjine i aktivistkinja iz Kostolca i Lana Nikolić, novinarka, umetnica i aktivistkinja. Sve tri su se obratile sa porukama ohrabrenja i nade da sistem i ljudi mogu da se promene na bolje.

Iva Parađanin je nakon obraćanja svojih koleginica pročitala pismo žena iz Palestine i zamolila za prestanak rata.

Zahtevi osmomartovskog protesta

Okupljeni građani su izneli svoje zahteve, među kojima su pravo na dostojanstven rad i platu za život, odbranu ženskih prava u krizi demokratije, siguran porođaj i reproduktivna prava, suzbijanje sistematskog nasilja u društvu i epidemije sveopšteg nasilja, slobodu mišljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki i političarki, održivu budućnost i ekološku pravdu, kao i institucije u službi građanki, nasuprot zarobljenih partijiskih institucija.

Incidenti na osmomartovskom protestu

Za vreme obraćanja dogodila su se i dva incidenta, jedna osoba je vređala i nasrnula na okupljene, a drugi je bio kada je muškarac uzeo LGBTQ+ zastavu. Pripadnici MUP-a su blagovremeno reagovali oba puta.

Tradicionalni protestni marš je počeo oko 18.00 časova obraćanjem govornika okupljenima, nakon čega je od Trga Slavija, nastavio dalje ka Trgu republike i niz Francusku ulicu do prostora „Miljenko Dereta“ kod Dorćol Platza.

Organizatori su, pre polaska ka Trgu republike, zamolili okupljene za tišinu pored Cvetnog trga, u znak poštovanja prema žrtvama masovne pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, koja je nedaleko odatle.

Organizator protesta je neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa, kao i nezavisne aktivistkinje.

Piše: Luka Đoković

FOTO: Luka Đoković

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.