Belgija: Prva evropska država koja priznaje „ekocid” kao međunarodni zločin – evo koje su kazne

Pre dve nedelje u Belgijskom parlamentu izglasan je novi međunarodni i nacionalni zakonik protiv ekocida, nalik onima o genocidu i zločinu protiv čovečanstva.

Novi zakon odnosi se na ono što se smatra „najtežim slučajevima prirodnog propadanja”, kao što je izlivanje nafte.

Kazne za kršenje zakona

Kršenje predviđenih uredbi, koje se odnose na ozbiljnije ugrožavanje životne sredine, biće kažnjavana sa i do 20 godina zatvora ili novčano sa 1,6 miliona evra, ukoliko je u pitanju neka velika korporacija.

Nadležnost u sprovođenju ovog novog zakonika o ekocidu imaju tri regionalne vlade Belgije. To su vlada u Flandriji, Valoniji i Briselu.

U skladu sa zakonima EU

Ovim činom Belgija je postala prva evropska država koja je svoje zakone uskladila sa zakonima Evropske unije, a ostalih 27 država članica bi trebale da u što kraćem roku usklade svoje zakone sa novodonesenim.Ovim činom Belgija je postala prva evropska država koja je svoje zakone uskladila sa zakonima Evropske unije, a ostalih 27 država članica bi trebale da u što kraćem roku usklade svoje zakone sa novodonesenim.

Rut Mari Heneks, aktivistkinja za biodiverzitet, smatra ovaj čin priznanja ekocida velikim pomakom u krivičnom pravu i kaže da je to pravi način da ljudi postanu svesni o tome koliko je životna sredina važna.

Takođe, dodaje da bi volela da vidi i širu primenu novog zakona, kako bi se sprečilo ozbiljnije ugrožavanje prirode kao što su zagađenje vode velikih razmera ili nelegalna seča šuma.

Među državama koje su takođe zainteresovane za uvođenje novog krivičnog zakona protiv ekocida su i Holandija, Brazil, Engleska, Španija, Škotska, Meksiko i Italija.

Piše: Nađa Kostić

Izvori: Brusselestimes.com | Danas

Foto: Pixabay

DRUŠTVO

Leave a Reply

Your email address will not be published.