BEST-ovi Beogradski dani inženjera 2024

Manifestacija „Beogradski dani inženjera 2024” se održava od 8. do 10. marta 2024. Evo šta o događaju prenosi organizacioni tim BEST-a, koji stoji iza ovog događaja. Kako i BEST-ovo ime nagoveštava, i ove godini teže da ostanu na vrhu, dok nam najbolji studenti pripremaju uzbudljiv naučni i takmičarski skup.

Razgovarali smo sa Kristinom Fidanović, koordinatorkom za marketing i odnose sa javnošću Beogradskih dana inženjera.

Šta je BEST i čime se bavi ova organizacija?

BEST (eng. Board of European Students of Technology) okuplja studente inženjerskih usmerenja sa 85 univerziteta iz 30 zemalja Evrope. Organizacija postoji od 1989. godine i njen glavni cilj je da omogući povezivanje, komunikaciju i razmenu studenata tehnike iz svih delova Evrope. Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd, je apolitična, neprofitna i volonterska organizacija koja više od 20 godina doprinosi razvoju studenata tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Čemu je posvećena manifestacija „Beogradski dani inženjera 2024” koja se održava ovog marta?

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST Beograd ove godine po 17. put organizuje projekat „Beogradski dani inženjera”. Projekat će se održati od 8. do 10. marta 2024. godine.

Projekat „Beogradski dani inženjera” je edukativnog i takmičarskog karaktera, namenjen studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu koji žele da unaprede svoje inženjerske, menadžerske, ali i prezentacione veštine.

Na edukativnom delu projekta 8. marta studenti će imati priliku da posete Sajam inovacija i Edukativne radionice.

Takmičenje će biti organizovano u dve kategorije: Studija slučaja i Inovativni dizajn.
U kategoriji Studija slučaja,koja će se održati 9. marta, zadatak timova je da osmisle i prezentuju rešenje zadatog inženjersko-menadžerskog problema, a sve ovo ocenjuje žiri.
Inovativni dizajn je kategorija koja će biti narednog dana, 10. marta, i u njoj se od timova zahteva da osmisle ili unaprede uređaj, odnosno tehnologiju kojom se na najefikasniji način može rešiti problem zadate teme, koju zatim prezentuju pred stručnim žirijem.

Pored toga, ovo je idealna prilika da studenti pokažu svoje praktično znanje i iskoriste mogućnost da neformalno ostvare kontakt sa poslodavcima i brojnim kompanijama.

Kako BEST stupa u javnost ove godine i koga možemo da očekujemo?

Lokalna grupa BEST Beograd i ove godine organizije nekoliko projekata namenjenih studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matrematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prvi projekat ove godine je „Beogradski dani inženjera“, inženjerski takmičarski projekat. Na proleće planiramo „BEST design week”, kurs za dizajn i brendiranje, a na jesen nas čeka i „JobFair”, sajam poslova i praksi, projekat koji organizujemo zajedno sa partnerskom organizacijom EESTEC LC Beograd.

Pored gore navedenih projekata koji se u lokalnoj grupi BEST Beograd održavaju svake godine, tu je i projekat „BEST Courses – Letnji akademski seminar”. Studenti imaju priliku da otputuju i da se upoznaju sa kulturom bilo koje od 85 lokalnih grupa našeg BEST-a.
Ove godine naša lokalna grupa je dobila priliku da organizuje najveći projekat – Prolećnu generalnu skupštinu (SGA – Spring General Assembly 2024), na kom ćemo imati priliku da ugostimo i predstavnike ostalih lokalnih grupa. Beograd je poslednji put bio domaćin ovog projekta davne 2011. godine,  a kako je sam po sebi jedan od najvažnijih projekata u BEST-u, čast nam je da smo dobili priliku da ga ponovo organizujemo.

Koje kriterijume treba da ispuni student koji bi želeo da se oproba u BEST-u?

Neophodno je da bude redovan student tehničko-tehnološkog ili prirodno-matematičkog fakulteta, otvoren za usvajanje neformalnog znanja i veština, stvaranje novih kontakata, i spreman za dobro druženje!

Kako BEST postiže ciljeve kroz neformalno obrazovanje učlanjenih studenata?

BEST Beograd danas je jedna od najprepoznatljivijih studentskih organizacija na Univerzitetu u Beogradu jer entuzijastični, mladi članovi organizuju kurseve i kulturne razmene, inženjerska takmičenja i seminare na pet godišnjih projekata. Takođe, BEST Beograd omogućava povezivanje sa studentima iz cele Evrope, što je dodatna prednost.

Prošle godine bila je jubilarna 20. godišnjica BEST-a. Koja iskustva i rezultate ste zabeležili za ovih 20 godina tradicije?

Tako je: 2023. godina biće upamćena po velikim uspesima svih projekata, ali i same lokalne grupe BEST Beograd, koja je obeležila 20 godina postojanja. Kroz godine, organizacija je prošla kroz razne faze, održala postojanje, povećala broj članova, učvrstila veze, formirala nove projekte i visoko se kotirala na internacionalnom planu.

Piše: Petra Vidaković Cvetković

slika: Beogradski dani inženjera

Leave a Reply

Your email address will not be published.