Srbin – najizdržljiviji čovek na svetu

Naš predstavnik u ultramaratonu i pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, Jovica Spajić, osvojio je prvo mesto na jednoj od najzahtevnijih trka na našoj planeti, prešavši 300 milja po najokrutnijoj hladnoći severne Kanade. U pitanju je „Yukon Artic Ultra”.

„Yukon Arctic Ultra” je serija neprekidnih višednevnih trka, koje se održavaju istovremeno i počinju u Vajthorsu, državi Jukon (Kanada), početkom februara svake godine. Maratonske trke se održavaju na 100, 300 i 430 milja, a postoje tri discipline: brdski bicikl, skije ili pešačenje i učestvovanje je individualno. Trka je poznata kao najteži ultramaraton na svetu gde temperature mogu da padnu do -50 stepeni, a dodatna otežavajuća okolnost je jak i hladan vetar. Dok organizatori obezbeđuju vodiče za stazu, postoji realan rizik od promrzlina i amputacija.

Naš predstavnik se opredelio da ovu trku pređe pešice. Počeo je s trkom četvrtog februara i dominirao od početka trke do samog kraja. Jovica Spajić je ostao daleko ispred protivnika, a neki od njih bili su Danijel Benhamu, Alan Pardju, Džon Nakel, svi iskusni veterani spomenute trke.

Problemi i odustajanje takmičara:

U trci od 300 milja, odnosno preko 480 kilometara, u jednom od najhladnijih delova sveta, mnogi takmičari su odustali. Odustali iz raznih razloga, od kolena i kukova, pa do problema sa srcem, a organizatori ove trke su dobili čak tri SOS poziva. Spajić je ranije na istoj trci imao promrzline, koje prate ovu etapu iz godine u godinu, a neke od deonica su specifična avantura.

Učestvovanje u prethodnim trkama:

Neke od prethodnih trka na kojima je učestvovao su IAU u Srbiji, „Tor de Geants” na Alpima, Milano – San Remo u Italiji, „Badwater” i „Icarus Florida Ultra Fest” u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je zauzeo drugo mesto i oborio nacionalni rekord (682,3 km) i „Iditarod350”, koja je održana na Aljasci. Jovica Spajić je takođe i nosilac crnog pojasa u japanskој džiju-džici i džudou i vlasnik Ginisovog rekorda, gde je uspeo da za 24 sata uradi čak 30 hiljada trbušnjaka bez predaha.

Piše: Jovan Manojlović

Izvor: Nova.rs

Foto: Unsplash.com

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.