Preporuka februarskog pozorišnog repertoara

Kako se u našem narodu kaže da nešto što je treće donosi sreću, tako se nadamo da ćemo ovim, trećim po redu obilaskom beogradskih pozorišta, uspeti da vas obradujemo našim ovomesečnim izborom.

Ovoga puta ćemo obilazak početi iz kraja grada u kome još uvek nismo napravili pozorišne korake tokom dosadašnjih preporuka – iz Zemuna, tačnije iz pozorišta Madlenijanum. Preporuka je:

  1. Valcer poručnika Nidrigena – 6. februar

uloge: Miloš Đurović, Srđan Karanović, Isidora Građanin, Irfan Mensur…
Reč je o grotesknoj komediji, ali i dramediji, kako se sve češće interpretira spoj drame i komedije. U središtu radnje je mlad čovek koji čini prve ozbiljne životne korake i odbija da bude potčinjen onima koji žele da odlučuju o njegovoj budućnosti. Glavni junak (Đurović) teži tome da bude svoj, držeći se svojih uverenja i principa. Međutim, to ima svoju cenu… Cene karata se kreću od 800 do 1600 dinara.

Nastavljamo dalje čitalački defile po teatrima koje još uvek nismo posetili, te nas put vodi u Bitef teatar, odakle predlažemo:

  1. Smrt i devojka – 4. februar

uloge: Milan Marić/Andrija Kuzmanović, Tamara Krcunović, Aleksandar
Đurica
Ovo je redak primer psihološkog trilera na pozorišnoj sceni. Glavna junakinja je Paulina, nekadašnja politička aktivistkinja. Ona je ubeđena da je gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je godinama maltretirao u korist bivšeg režima. Zarobljava ga i vezuje, pri čemu pokušava da izvuče priznanje, dok uporedo testira muževljevo poverenje i razumevanje… Redovne cene karata za predstave Bitef teatra su od 1000 do 2200 dinara. Važna napomena je da studenti, uz indeks, ostvaruju popust od 50% na blagajni pozorišta.

Nastavljamo dalje sa novim predlozima i tako dolazimo pred daske koje život znače na sceni pozorišta KPGT.

  1. Buba u uhu – 11,17,22. februar

uloge: Lazar Jovanov, Vjera Mujović, Nikola Ivačkov…
Vodvilj ili vrcava komedija Žorža Fejdoa govori o ljudima i njihovim svakodnevnim nedaćama. U središtu radnje nalazi se imućna, ugledna i srećna porodica. Kroz smeh i igru autor Fejdo postavlja pitanje koliko nam je zaista potrebno za sreću i šta je to što nas u stvari čini srećnima. Redovna cena ulaznica je 1000 dinara, dok studenti, uz indeks, ostvaruju pravo na popust od 50% na pozorišnoj blagajni.

Vraćamo se sada već oprobanim pozorištima i dolazimo do Ateljea 212 koji takođe ima fenomenalan popust od 50% za studente, uz indeks. Redovne cene su od 1000 do 1500 dinara. Odavde ćemo preporučiti dve predstave:

  1. Cacijev uspomenar – 13. februar
    uloga: Milan Caci Mihailović

U pitanju je monodrama legendarnog Milana Cacija Mihailovića. Zasnovana je na istoimenoj Cacijevoj knjizi „Uspomenar 212“ u kojoj Caci opisuje doživljaje i anegdote nastale na probama, predstavama, turnejama, kao i u nezaobilaznom Ateljeevom bifeu legendi koje su obeležile jedno vreme. Malo je tako inspirativnih hroničara jednog vremena kao što je Caci, tako da imate priliku da poslušate priču o ljudima kakvih je malo danas.

  1. Posaditi drvo – 8. i 23. februar

uloge: Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić, Nikola Štrbac
Otac, sledeći tradiciju koja kaže da svaki čovek u toku svog života treba sagraditi kuću, podići sina i posaditi drvo, vodi svog sina da zajedno ispune poslednju stavku ovog zaveta. Ovo je zapravo duhovita priča o velikom pitanju – da li je ispunjenje formalnog načela dovoljno da se bude čovek.

Piše: Darko Dumanović

Izvori: Atelje 212, KPGT, Bitef teatar, Madlenianum, Hup

Foto: Shawn Waldron/Getty images

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.