Institut za tranfuziju krvi Srbije: Apel građanima da daju krv

Institut za transfuziju krvi Srbije trenutno je na izmaku sa rezervama jedinica krvi te apeluje na građane da pomognu kao dobrovoljni davaoci.

Period praznika je uvek izazovan za rad Instituta, a dodatno zabrinjava podatak da je trenutno najveći nedostatak nulte i A grupe, a za njima ne zaostaju ni ostale negativne grupe.

Problem predstavlja činjenica da samo 3% ukupnog stanovništva dobrovoljno donira krv. To bi značilo da od 100 ljudi koji imaju tu mogućnost, samo 3 donira krv, a godišnja potreba za državu Srbiju iznosi 270.000 jedinica krvi.

Imajući u vidu da većinsko stanovništvo u Srbiji poseduje pozitivnu krvnu grupu, a svega 15% negativnu, potražnja za obe vrste je jednako izražena stoga je doniranje krvi od velike važnosti za spašavanje života.

Važnost doniranja krvi

Jedan ljudski život može spasiti 450 ml krvi, a Institutu je potrebno, u proseku, između 1800 do 2000 jedinica krvi na nedeljnom nivou. Zbog toga Institut poziva sve one koji ispunjavaju uslove za dobrovoljnog davaoca krvi da to i postanu.

Gde i kada mogu dati krv?

Na Dan državnosti Republike Srbije koji se obeležava 15. februara svi zainteresovani imaće prilike da doniraju svoju krvi i tako nekome spasu život, i to na sledećim lokacijama:

Beograd – Institut za transfuziju krvi Srbije, od 08h do 15h;

Novi Sad – Trg slobode, od 10h do 14h;

Niš – Crveni krst, od 11h do 15h.

Takođe, dobrovoljni davalac krvi možete postati svakoga dana odlaskom na adresu Instituta za transfuziju krvi Srbije, radnim danima u periodu od 07h do 19h, ali i subotom i praznicima u izmenjenom terminu od 08h do 15h.

Piše: Mina Kicara

Izvor: www.tanjug.rs | itks.rs | www.rts.rs

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.