Ljubav i studiranje: Kako postići oba?

„Jesi se ti to zaljubio/la?”. Koliko smo samo puta čuli tu rečenicu nakon što smo pali neki ispit? Da li istovremeno možemo da budemo dobar i posvećen student i ljubavni partner?

„Prvo ti završi fakultet, pa onda razmišljaj o ljubavi

Stariji nam često savetuju da, kada se upišemo na fakultet, školovanju posvetimo najviše pažnje, a sve ostalo će doći kada diplomiramo. Postavlja se pitanje: Da li ćemo moći da izbalansiramo ljubav i studiranje ili će nešto od ta dva morati da trpi? Mnogo toga zavisi od osobe do osobe: neko ima više motivacije i želje za učenjem kada je ispunjen ljubavlju, pa je tako uspešan i na fakultetu, dok će neko drugi u vezi veći deo pažnje posveti partneru i tako zapostavi ostala životna polja. Često dolazi i do toga da nam se prioriteti pomešaju, pa jedna strana ispašta. Da li baš mora da bude tako?

Organizacija

Ključ uspeha na svakom životnom polju jeste dobra organizacija. Ukoliko se postigne ravnoteža, moguće je biti uspešan na fakultetu i imati funkcionalnu vezu. Npr. ako neko ima najveću koncentraciju ujutru, onda je bitno to vreme izdvojiti za fakultet, a kasnije tokom dana se posvetiti partneru ili obrnuto.

Učenje zajedno

Jedna od opcija za dobro balansiranje između ova dva životna polja jeste učenje u paru, što je, naravno, lakše ukoliko osobe idu na isti fakultet, pa mogu da provode vreme u čitaonici i zajedno spremaju ispite. Pored toga, preslišavanje je jedan od načina na koji možemo da iskoristimo vreme provedeno sa partnerom i tako ne zapostavimo ni njega ni ispite.

Razumevanje

Najbitnije u svakom odnosu je postojanje obostranog razumevanja. Partner bi trebalo da nas razume ukoliko u ispitnom roku ne možemo da mu pružimo pažnju kao inače. Da nam bude podrška i vetar u leđa, a ne da nam prebacuje zato što ne možemo da se vidimo sa njim. Razumevanje je naročito važno u odnosu gde jedna osoba studira, a druga radi jer se često dešava da zbog toga što osobe nisu u istom životnom periodu dođe do nesuglasica i nerazumevanja.

Usmeravanje pažnje

Kada izdvojimo vreme za učenje bitno je da to zaista na taj način i iskoristimo, a ne da se istovremeno čujemo sa partnerom, te tako izgubimo fokus i ne posvetimo pažnju ni jednom ni drugom.

Motivacija

Navike, disciplinovanost, kao i ambicioznost našeg partnera nam mogu biti dodatna motivacija i podstrek prilikom studiranja. Bitno je da pronađemo osobu koja nam daje vetar u leđa, a ne seče nam krila.

Veza na daljinu?

Održavanje veze na daljinu je moguće ukoliko su obe strane spremne na kompromis i razumevanje potreba i obaveza svog partnera. Dobra organizacija je izuzetno bitna kako bi se viđanja i posete partneru uklopila u rasporede obe osobe.

Milion je obaveza u isto vreme, ali je uvek tu razlika – kod faksa nam je bitno da ga što pre završimo, a kod ljubavi da nikada ne dođe do kraja. Ali sutra, slobodno ostavi knjigu po strani jer imaš dobro opravdanje da Dan zaljubljenih provedeš uz voljenju osobu.

Piše: Tijana Matić

Foto: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.