Narodni muzej Srbije: Besplatni ulaz tokom praznika

Povodom praznika Sretenje – Dana državnosti Republike Srbije, Narodni muzej Srbije obezbedio je svim posetiocima besplatan ulaz tokom 14, 15. i 16. februara.

U naredna tri dana svi zainteresovani imaće priliku da besplatno pogledaju stalne i trenutne postavke muzeja.

Značajni događaji

Prvi dan besplatnog obilaska, 14. februar, obeležiće otvaranje izložbe „LADA – 120 proleća. Izbor dela iz zbirki Narodnog muzeja Srbije“ sa početkom u 19 časova.Organizovana u saradnji muzeja sa Društvom srpskih umetnika Lada, izložba je posvećena 120. godišnjici postojanja ovog uglednog udruženja, nastala sa idejom da ukaže na kontinuiranu delatnost, dugotrajnost i savremenost Lade kao važnog oslonca u očuvanju nacionalnog umetničkog nasleđa.

Predstavljajući raznolika dela dvadeset aktivnih članova Lade, uzornih biografija i međunarodnog ugleda, izložba teži prikazivanju umetničke slobode, svojstvene ovom znamenitom udruženju, koje neguje odnos između tradicionalnog i modernog, bez unapred utvrđenih normi i predrasuda.

Drugog dana kustoskinja Dena Babajić vodiće izložbu „Predsave Velikih praznika u kolekciji Narodnog muzeja“ sa početkom u 18 časova, pri čemu će se razgovarati o načinu na koji se Veliki praznici pojavljuju na freskama, ikonama, okovima knjiga i kamenim reljefima.

Više o aktuelnim izložbama možete naći na sajtu Narodnog muzeja.

Piše: Nenad Ranitović

Izvor: Narodni muzej Srbije

Foto: Narodni muzej Srbije

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.