Ponovo u Beogradu – Irski festival!

Beogradski irski festival će ove godine biti održan dvanaesti put, tokom Nedelje svetog Patrika, od 8. do 18. marta u Beogradu.


Tokom deset dana beogradska publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom programu Festivala, uključujući selekciju irskih filmova, nagrađivane pozorišne predstave, izložbu fotografija, kao i da učestvuje u razgovorima sa rediteljima, piscima i novinarima iz Irske. Festival takođe pruža priliku da se sazna više o Irskoj i njenoj kulturi kroz druženje sa Ircima koji žive u Srbiji.

Neki od gostiju koji će učestvovati na festivalu su: Alan Gilsenan, slavni reditelj i pisac, Teo Dorgan, koga nazivaju najvećim živim pesnikom Irske, kao i fotograf Džozef Filip Bevilard. Tačan program festivala biće istaknut uskoro na sajtu.

U toku je jedan sjajan poziv za – volontere na danima Festivala! Ako vas privlače kulturna dešavanja, želite sticanje iskustva u organizaciji, upoznavanje novih ljudi i uživanje u dobrom provodu, ovo je pravi poziv za vas! Svi zainteresovani mogu da pošalju svoju kratku biografiju (jedna strana A4) i kratko motivaciono pismo (do 150 reči) na e-mail adresu info@belgradeirishfestival.rs. Prijave su otvorene do 20. februara 2024. godine, nakon čega će odabrani tim krenuti u akciju. Svi volonteri će dobiti sertifikat o volontiranju i besplatan pristup svim festivalskim događajima.

Film koji otvara festival je Moje levo stopalo reditelja Šeridana, koji je Danijelu del Luisu doneo Oskara za glavnu ulogu. Beogradski irski festival ove godine predstavlja najbogatiji filmski program do sada. Kroz dve tematske celine biće prikazano čak 15 filmova posvećenih životima i dostignućima irskih stvaralaca, među kojima su velike filmske zvezde poput Pitera O’Tula i Ričarda Harisa, muzičarke i aktivistkinje Šinejd O’Konor, kao i savremenih pop ikona
uključujući i Panti Blis, popularnu irsku drag queen i borca za prava LGBT zajednice.

Piše: Milica Paunić

Izvor: Beogradski irski festival

Foto: BIF

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.