Ana Žigić – prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik

Ana Žigić je u nedelju 21. januara postala prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik, rutom dužom od 3000 nautičkih milja.

Trka pod nazivom „World’s toughest row” se svake godine održava  na  Atlantskom i Tihom okeanu. Ruta koju je Ana preveslala zajedno sa svojim timom „There she rows” bila jeod ostrva San Sebastian, zapadno od afričkog kopna, do ostrva Antigua u Karibima.

„Jedva čekam da siđem sa čamca na drugoj strani Atlantika, da zaista saznam ko sam”, izjavila je Ana, devojka srpsko-slovenačkog porekla, koja od malena živi u Londonu.

Put preko Atlantika

Tim od četiri devojke, koje se pre takmičenja nisu ni poznavale, pored Ane su činile još tri devojke iz Velike Britanije – Viki, Eli i Abi. Uprkos mnogim preprekama poput plavljenih odeljaka čamca, visoke temperature i trovanja hranom, njih četiri su ovaj izazov uspešno završile, veslanjembez prestanka 39 dana, 12 sati i 25 minuta.

Anina motivacija

Anina strast prema veslanju potiče još iz detinjstva, od 12. godine, kada je počela aktivno da se bavi ovim sportom. Ubrzo nakon toga, saznaje da ima endometriozu, i usled velikih bolova nije bila u stanju da nastavi da trenira. Nekoliko godina kasnije, 2017. godine, nakon uspešne operacije, odlučuje da prevesla Atlantik i da trku posveti svim ženama obolelim od ove bolesti.

Devojkama iz tima je cilj ove trke bio da motivišu devojke da se bave sportom i da u njemu ostanu. Pored toga, tokom trke, tim je prikupljao novac za dobrotvorne  organizacije Endometriosis UK, Teenage Cancer Trust i Women’s Sport Trust.

Piše: Luka Đoković

Izvori: Delo.si | Nezavisne.com | Worldstoughestrow | Instagram

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.