Studentski parlament: Prijava protiv nekadašnjeg predstavnika studenata

Studentski parlament Univerziteta u Beogradu podneo je prijavu zbog povrede Kodeksa protiv nekadašnjeg predstavnika studenata Farmaceutskog fakulteta Luke Marošanina.

Prijavu za povredu Kodeksa protiv Luke Marošanina, nekadašnjeg predstavnika studenata Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, podneo je Stefan Kovačević, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu. Zahtevi koji se odnose na delove Kodeksa koji se smatraju  povređenim (a to su: integritet, profesionalnost i zakonito nepristrasno obavljanje profesionalnih obaveza) podneti su Etičkoj komisiji za povredu Zakona i Kodeksa etike.

Nakon što je prodekanka Farmaceutskog fakulteta prof. dr Sandra Vezmar Kovačević potvrdila da Marošanin nije upisan i nema status studenta, kako navodi Kovačević, predsednik SPUB-a, reagovao je na povrede Zakona i Poslovnika. Nakon utvrđivanja kvoruma na sednici Parlamenta, zaključeno je da Marošanin nema status studenta preko godinu dana, o čemu nije obavestio SPUB iako je to bilo u njegovoj obavezi.

Kovačević za Student naglašava da je o celoj situaciji obavestio Komisiju, nakon čega su raspisani novi izbori na Farmaceutskom fakultetu.

„Povrede koje su navedene tiču se koleginog učešća na sednicama SPUB-a godinu dana kao predstavnika Farmceutskog fakulteta, a da pritom nije imao status studenta i da o tome nikoga nije obavestio. Drugo pitanje je da se predstavljao kao član SPUB-a 16. i 17. januara 2024. godine u medijima iako nije njegov član, čime je obmanuo javnost”, ističe Stefan Kovačević.

Kovačević takođe dodaje da će sledeća sednica Parlamenta, u kome će biti ponovo biran student prorektor, biti održana kada se stekne demokratska atmosfera.

„Student prorektor izabran je već dva puta, ovo je treći put da je trebalo da potvrdimo predlog naše koleginice. Smatram da je ovo klasičan primer medijskog pritiska i spina. Sednica će biti održana kada bude bilo demokratske atmosfere za to. Suočio sam se sa brojnim uznemiravanjima tokom vikenda zbof čega sam podneo i krivičnu prijavu. Ovakva atmosfera nije prikladna za bilo koji rad”, kaže Kovačević i naglašava da će ovo biti dug proces ali da su povrede Zakona i kodeksa vrlo jasne.

Naša redakcija kontaktirala je i Luku Marošanina od koga smo i dobili odgovore. Međutim, nakon celog teksta poslatog na autorizaciju, naša redakcija nije dobila nikakav odgovor od Marošanina.

O daljem toku dešavanja odlučivaće komisija kojoj su podnete prijave i zahtevi. Kranje odluke i razrešenje situacije ispratite u sledećim objavama Studenta na ovu temu.

Pišu: Katarina Tomković i Mila Stojanović

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.