Stevo Grabovac dobitnik NIN-ove nagrade

Jubilarnu 70. Ninovu nagradu kritike za najbolji roman objavljen u 2023. godini osvojio je Stevo Grabovac za roman „Poslije zabave“, saopšteno je danas u hotelu „Moskva“.

Odluku o laueratu doneo je aktuelni sastav žirija koji čine Milena Đorđević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i predsednik žirija Goran Korunović.

Za nagradu je konkurisalo 188 romana, a u najužem izboru je pored pobedničkog, bilo još četiri romana – „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala, „Pakrac“ Vladana Matijevića, „Autosekcija“ Srđana Srdića i   „ U zemlji Franje Josifa“ Ljubomira Koračevića. Autori ovih knjiga već dugi niz godina ulaze u uže krugove odabira za prestižne književne nagrade.

Stevo Grabovac je prvu zbirku pesama „Stanica nepostojećih vozova“ objavio 2007. godine, dok je sa romanom „Mulat albino komarac“ ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2019. godine. Živi i radi u Banjaluci.

Ninova nagrade kritike za roman godine se dodeljuje od 1954. godine. Prvobitno je dodeljivana jugoslovenskim piscima, a nakon raspada države srpskim piscima. Smatra se za jednu od najznačajnijih književnih priznanja u regionu, a mnogi je i porede sa francuskom nagradom Gonkur.

Piše: Luka Đoković

Izvor: NIN

Foto: NIN

Leave a Reply

Your email address will not be published.