Ko stoji iza napada na Mona Lizu?

Umetnička slika „Mona Liza” ponovo je bila meta akcije klimatskih aktivista.

Napad su počinile dve demonstrantkinje iz organizacije Riposte alimentaire. One su izjavile da je cilj ovog akta bila promocija „prava na zdravu i održivu hranu”. Prilikom ovog incidenta koristile su supu iz konzerve kojom su polile zaštitno staklo ispred slike.

Parola kontranapad, kojom su se vodile jasno je bila naznačena na njihovim majicama. 

„Vaš poljoprivredni sistem je bolestan. Naši farmeri umiru na poslu”, izjavila je jedna od aktivistkinja.

Ubrzo posle napada grupa se oglasila na drustvenoj mreži X, gde su inicirali uvođenje kartica za hranu, koje će imati kredit u iznosu od 150 evra i koje će građanima služiti za kupovinu tog meseca.

Odgovor Luvra

Zvaničnici Luvra najavili su da će muzej uložiti žalbu protiv ovog takozanog ekološkog pokreta, a francuska ministarka kulture je izjavila da ne postoji nikakav opravdani razlog za napad na Mona Lizu.

Slika nije pretrpela nikakvu štetu zahvaljujući zaštitnom staklu, koje je postavljeno 2019. godine, kako bi se sprečili incidenti nalik ovom.

Prethodni napadi na Mona Lizu

Ovo nije bio prvi put  da je ovo umetničko delo bilo izloženo napadima i pokušajima  destrukcije. Prethodni incident zabeležen je u junu 2022. godine, kada je jedan muškarac, prerušen u stariju ženu, ustao iz invalidskih kolica i gađao sliku tortom. O tom i ostalim incidentima čitaj na magazinstudent.rs.

Piše: Nađa Kostić

Izvori: N1.info | BBC.com

FOTO: Unsplash

https://pixabay.com/photos/mona-lisa-louvre-mona-lisa-2789939/

Leave a Reply

Your email address will not be published.