Napustio nas je velikan književnosti Goran Petrović

Poznati pisac i akademik Goran Petrović preminuo je u Beogradu u 63. godini nakon izazovne borbe s bolešću, potvrdila je njegova porodica.

Petrović je ostavio za sobom izvanredno književno nasleđe, uključujući romane i zbirke priča koji su do danas objavljeni u preko 130 izdanja. Od tog broja, čak 60 dela prevedeno je na 15 jezika širom sveta.

Nagrade i priznanja

Njegova dela bila su nagrađivana najprestižnijim književnim priznanjima, uključujući nagradu ,,Meša Selimović” i Ninovu nagradu za roman godine, nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, te nagrade ,,Borisav Stanković” i ,,Svetozar Ćorović”. Posebno priznanje stiglo je kroz nagradu ,,Ivo Andrić” za pripovetku i Veliku nagradu ,,Ivo Andrić” za celokupno književno stvaralaštvo.

Petrović je aktivno učestvovao u kulturnom životu kao član Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Njegovo uvažavanje kao pisca dosegnulo je vrhunac kada je postao redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, a to priznanje primio je 8. novembra 2018. godine.

Rođen je 1. jula 1961. godine u Kraljevu, a ostavio dubok trag u svetskoj književnosti svojim izvanrednim talentom i posvećenošću umetnosti.

Piše: Teodora Babić

Izvor: Blic

Foto: Nebojša Babić

Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.