Takmičenje u besedništvu na Pravnom fakultetu: Raznolikost tema i jaka konkurencija

Sinoć je održano 28. Takmičenje u besedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Centrom za besedništvo – Institutio Oratoria.

Ove godine deset studenata dobilo je priliku da se nadmeće za najbolje besede na slobodne, zadate teme i improvizovane teme. Takmičari koji se prijave za besedu na zadatu temu istu dobijaju prilikom prijavljivanja za takmičenje. Oni koji se odluče za improvizaciju temu dobijaju sat vremena pred početak takmičenja.

Zadate teme bile su „Znaš li, sine, sa koliko malo mudrosti se upravlja svetom“ i „Od dva zla izaberi manje“, a improvizovana tema bila je „Voli muški“. Neke od stavki kojih su se učesnici dotakli tokom svojih govora bile su trenutna geopolitička situacija u svetu, porast nasilja, stanje u srpskom pravosuđu, istorijski revizionizam kao i važnost majčinske ljubavi.

Učesnici takmičenja bili su:

Beseda na slobodnu temu: Sofija Lungulović, Jelena Višekruna, Ognjen Stanojević i Teodora Stevanović

Beseda na zadatu temu: Anđela Mihailović, Teodora Gajšek, Emilija Terzić i Danilo Govedarica

Improvizacija: Jovan Višekruna i Ognjen Đuričić

Pored takmičarskog dela večeri, gledaocima je bio priređen i revijalni deo kog su činili beseda Čarne Nevzati, pobednice besedničkog takmičenja skopskog Pravnog fakulteta, pod nazivom „Ko plaća cenu rata i terorizma“ (mak. original „Кој ја плаќа цената на војната и тероризмот“) i muzički nastup Hora Radio-televizije Srbije.

Nagrade su dobili takmičari u svakoj od kategorija pojedinačno, pobednici izglasani glasovima publike, učesnik nagrađen za najpravničkiju besedu kao i ukupni pobednik. Odluku o pobednicima, izuzev pobednika publike, davao je žiri kog su činili dr Ljiljana Mrkić Popović, profesor emeritus FDU, prof. dr Bojan Milisavljević, prodekan Pravnog fakulteta UB, književnik Ratomir Rale Damjanović i glumica Svetlana Bojković.

Spisak nagrađenih takmičara:

Treće mesto:

  • Teodora Gajšek, I godina, zadata tema „Od dva zla izaberi manje“
  • Sofija Lungulović, IV godina, slobodna tema „Ljubav na prvi potpis“

Drugo mesto:

  • Emilija Terzić, I godina, zadata tema „Od dva zla izaberi manje“
  • Ognjen Stanojević, master, slobodna tema „Od sumraka do svitanja“

Prvo mesto:

Danilo Govedarica, IV godina, zadata tema „Znaš li, sine…“

Teodora Stevanović, II godina, slobodna tema „Šetam…“

Ognjen Đuričić, IV godina, improvizacija – tema: „Voli muški“

Nagrada za najpravničkiju besedu:

  • Sofija Lungulović

Nagrada publike

  • Emilija Terzić, treće mesto
  • Teodora Stevanović, drugo mesto
  • Ognjen Đuričić, prvo mesto

Ukupni pobednik

  • Danilo Govedarica

Druga i treća mesta u kategoriji improvizacije ostala su upražnjena.

Organizatori takmičenja

Pokrovitelj takmičenja bio je Pravni fakultet UB, a takmičenje su pomogli Advokatska komora Srbije, Advokatska komora Beograda, Skupština grada Beograda, Advokatska kancelarija Vasiljević Legal, Advokatska kancelarija Golubović, Simić i Marinković, advokat Zoran Ateljević, advokat Zora Dobričanin, advokat Vladimir Marinkov, advokat Nikola Nikodinović, javni izvršitelj Marko Vukićević, advokat Miloš Pejović, advokat Dušan Milić, Studentski parlament PF UB, izdavačka kuća „Dosije Studio“, Izdavački centar PF UB.

Piše: Nenad Ranitović

Foto: Nenad Ranitović/Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.