Danas je najdepresivniji dan u godini: Priča o Plavom ponedeljku

Kako se osećate danas? Možda melanholični i nervozni zbog nadolazećih ispita ili nekih drugih životnih muka i dilema. Ili možda samo setni bez opažljivog razloga. Današnji dan poznat je kao ,,Plavi ponedeljak”, odnosno najdepresivniji dan u godini.

Popularan naziv odnosi se na treći ponedeljak u januaru. Utvrđen studijom iz 2005. godine (koja nije naučno prihvaćena) ovaj dan poneo je sumorno zvanje.

U obzir su uzete kategorije poput vremenskih prilika, zaduženosti i akumuliranih računa, vremena proteklog od Božića (katoličkog), vremena potrebnog da se prekrše prve novogodišnje rezolucije (možda ste već odustali od potencijalnog polaska u teretanu), slabe motivacije i generalno sezonske depresije koja se javlja zimi. Sve ovo se pojačava osećajem da morate preduzeti izvesne korake kako bi vam bilo bolje, ali se to ne dešava.

Stručnjaci savetuju da se ljudi bore protiv Plavog ponedeljka tako što će se fokusirati na pozitivne aspekte svog života. To može uključivati postavljanje realnih ciljeva za novu godinu, vežbanje samopomoći, održavanje socijalnih veza i pronalaženje malih zadovoljstava u svakodnevnim aktivnostima.

Iako Plavi ponedeljak nije naučno prepoznat termin ili pojava, on svakako može podsećati na važnost brige o mentalnom zdravlju tokom zimskih meseci. Ovo je vreme kada se često suočavamo sa izazovima i pritiscima, pa je važno prepoznati osećaje i tražiti podršku kad je potrebno.

Nasuprot Plavom ponedeljku, kreatori ovog termina su najsrećniji dan datirali između 20. i 24. juna.

U suštini, Plavi ponedeljak može biti prilika za razmišljanje o svom mentalnom zdravlju i usvajanju pozitivnih strategija kako bismo se nosili sa izazovima koje nam donosi svakodnevni život. Student vam to i preporučuje i želi vam da se brinete o sebi i da pazite na svoje mentalno stanje.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Izvori; N1 | Wikipedia.org

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.