Koje su to reči obeležile 2023. godinu?

Vodeći svetski rečnici i mnoga nacionalna filološka društva na kraju svake godine biraju reči koje su je obeležile. Ove godine, veliku ulogu u izboru reči imao je tehnološki razvoj.

Kriterijum za izbor reči godine uglavnom se zasniva na analizi reči koje su ljudi najčešće pretraživali po internetu i koristili u svakodnevnom govoru. Obično se odabere nekoliko najčešće pretraživanih reči, a publika glasa za najbolju od njih.

Kolinsov rečnikveštačka inteligencija (Artificial Intelligence)
Izdavač ovog rečnika opravdao je ovogodišnji izbor time da veštačka inteligencija, koja je ove godine doživela brz razvoj, predstavlja sledeću tehnološku revoluciju. Sposobnosti veštačke inteligencije, a posebno ona da oponaša ljudski govor, fascinirale su i brinule ljude u isto vreme. Podizanje sposobnosti računarskih mašina na viši nivo otvorilo je pitanje daljeg razvoja veštačke inteligencije.

Oxford University Pressrizz
Izraz rizz koriste pripadnici generacije Z (iliti popularno zumeri) kako bi opisali nečiju sposobnost da privuče ili zavede drugu osobu. Potiče od reči harizma (charisma), a može se koristiti i kao glagol to rizz up, što znači „zavesti, muvati, pričati”.

Rečnik Merijam-Vebsterautentično
Izboru ove reči doprinela je činjenica da u današnje vreme postaje sve teže razlikovati stvarno od lažnog. Tome je dodatno doprineo razvoj veštačke inteligencije, podstaknuvši ljude da se bave autentičnošću fotografija, teksta ili video snimaka. U vezi sa temom autentičnosti, izraz dipfejk (deepfake), koji opisuje lažne fotografije i video snimke napravljene pomoću veštačke inteligencije, našao se u užem izboru ovog rečnika.

Kembrički rečnik (Cambridge dictionary)halucinirati
Glagol halucinirati odabran je zbog toga što se sve češće koristi u kontekstu veštačke inteligencije. Halucinirati u svom izvornom značenju znači „patiti od priviđenja”, ali je, zahvaljujući sposobnosti veštačke inteligencije da proizvodi lažne informacije, dobila novo značenje. Otud je potekla fraza da veštačka inteligencija „halucinira”. Istu reč u istom značenju odabrao je i onlajn rečnik Dictionary.com.

Praksa izbora za reč godine ne primenjuje se samo na globalnom nivou, već i u mnogim državama sveta na nacionalnom nivou. Po sličnom postupku, filološka društva u mnogim zemljama biraju nacionalnu reč godine. U našoj zemlji izbor od ove godine organizuje Filološko društvo „Reči”, a ove godine izbor je pao na reč nasilje. Kao razlog navedeno je da brojne reči koje su bile u izboru imaju veze sa nasiljem kao krovnom rečju, a te reči su u prvi plan izbacili, nažalost, tragični događaji u Ribnikaru i Duboni iz maja ove godine.

Piše: Nenad Ranitović

Izvori: RTS, BBC News na srpskom – Oksfordski rečnik, BBC News na srpskom – Merijam-Vebster, Cambridge Dictionary, Dictionary.com, Filološko društvo „Reči”, Wikipedia
Foto: iStock

Leave a Reply

Your email address will not be published.