Sava ECO: Inovativni projekat studentskog tima brodogradnje „Confluence Belgrade“

Tim studenata brodogradnje „Confluence Belgrade”  uspešno je prezentovao svoj projekat „Sava ECO”, električni katamaran za prikupljanje plutajućeg otpada, na međunarodnoj konferenciji pomorskih nauka KIMC 2023 u Kotoru.

Društvo studenata brodogradnje „Confluence Belgrade” po prvi put je učestvovalo na  3. međunarodnoj konferenciji pomorskih nauka KIMC 2023 održanoj u Kotoru. Tu su uspešno predstavili svoj projekat „SavaEco” kroz dva rada: „Dizajn i proizvodnja plovila sa namenom prikupljanja otpada na solarni pogon — Sava ECO” i „Poboljšanje kapaciteta prikupljanja otpada plovila — Sava ECO”. U ime tima radove su predstavili studenti Nikola Čavor i Lav Vukotić, a kroz radove je predočeno sadašnje stanje projekta i ideje za poboljšanja u narednom periodu.

Tim je činilo 8 članova: Nikola Čavor, Ivana Nedeljković, Sima Topalović, Lav Vukotić, Dragoljub Đurović, Mateja Jocić, Veljko Perović i Jovan Stanković.

Katamaran je svojim jednostavnim dizajnom i elegantnim rešenjem za važan ekološki problem privukao pažnju stručnjaka iz različitih sfera pomorske industrije i nauke. Nakon prezentovanja katamaran je „usidren“ ispred Pomorskog fakulteta i prikazane su njegove upotrebne karakteristike na delu.

Članove tima čine i studenti rođeni u Boki kotorskoj, što ovom učestvovanju pridaje još veći značaj sa aspekata ostvarivanja veza sa industrijom i druženja među studentima dva blisko povezana fakulteta: Mašinskog u Beogradu i Pomorskog u Kotoru.

„Bila je čast učestvovati u jednom ovakvom događaju. Zahvalio bih se svima koji su doprineli realizaciji projekta. Misli tima su trenutno usredsređene na ponovno unapređenje projekta Sava ECO, kao i na buduća takmičenja”, izjavio je Mateja Jocić, jedan od članova tima.

Tim „Confluence Belgrade” osnovan je 2017. godine, kada je Katedra bila pozvana da učestvuje u svetski renomiranom takmičenju Hydrocontest, koje okuplja studente brodogradnje iz cele Evrope. Za samo nekoliko godina učestvovanja i uprkos malom budžetu, tim je uspeo da ostvari odlične rezultate iz više kategorija na nekoliko takmičenja.

Piše: Luka Đoković

Foto: Ivana Nedeljković; Privatna arhiva

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.