Studentove preporuke decembarskog pozorišnog repertoara

Ponuda predstava beogradskih pozorišta je zaista obimna i raznovrsna, te ako ste neodlučni koju biste izabrali u ovim hladnim danima, pokušaćemo da vam pomognemo da suzite izbor ovom pozorišnom i žanrovskom šetnjom.

Za početak, krenućemo od finansijski najpristupačnijih, a podjednako kvalitetnih predstava sa repertoara pozorišta „Slavija”. Inače, vredi pomenuti sjajnu akciju ovog pozorišta, u okviru koje kupovinom ulaznica u prva tri dana u mesecu na pozorišnoj blagajni njihova cena iznosi 300 dinara i važi do ispunjenja 30% kapaciteta sale za željenu predstavu. 

„Reče mi jedan čo’ek Čegović, ćeraćemo se još kad budem mlađi” – 17. decembar

  • režija: Petar Božović
  • igra: Petar Božović

Reč je o monodrami Petra Božovića koja predstavlja spoj tri dela Matije Bećkovića („Reče mi jedan čo’ek”, „Ćeraćemo se” i „Kad budem mlađi”). Sama forma predstave je zamišljena kao jedan susret sa Petrom Božovićem u okviru kog ovaj doajen drži monolog ispunjen grotesknim humorom. Biće trenutaka kada ćete plakati od smeha, ali i trenutaka koji će vas baciti u duboko razmišljanje.  Kako i sam protagonista ove predstave ističe, u njoj su zastupljene razne vrste smeha – od tužnog i gorkog, preko grohotnog, do smeha samom sebi.

„Komedija zabune” – 16. decembar

  • režija: Rade Vukotić
  • igraju: Jelica Sretenović, Milica Janketić, Nataša Aksentijević, Nemanja Janičić…

Šta se desi kada dve stanarke, kućna pomoćnica i vlasnica stana, svaka iz svojih razloga, daju istovremeno oglase na koje se jave zainteresovani muškarci? Oglasi se pobrkaju i počinje prava urnebesna komedija koja će vam naterati suze na oči izazvane zdravim humorom.

 Menjamo žanr, a i lokaciju, i prelazimo na Banovo brdo, tačnije u Teatar na Brdu, odakle predlažemo:

„U agoniji” – 16. decembar

  • režija: Ana Đorđević
  • igraju: Radovan Vujović, Marija Vicković, Vučić Perović

U pitanju je premijera predstave koja predstavlja napeti triler pun preokreta. Ukoliko ste fan serije „Deca zla”, imaćete priliku da ponovo vidite Radovana Vujovića u ulozi advokata u srodnoj tematici. Glumačka ekipa zaista obećava, a i Krležin tekst.  Cene karata su u rasponu 1000–1500 dinara.

Sa Brda nas put vodi u Zvezdara teatar, odakle preporučujemo:

„Kuća” – 5, 12, 17, 24. i 25. decembar

  • režija: Vojislav Brajović
  • igraju: Branimir Brstina, Nebojša Ilić, Ivana Zečević

Reč je o tekstu magijskog realizma koji izaziva jake i pomešane emocije kod gledalaca. Osnovni motiv predstave je činjenica da život traje, dok je smrt samo tren. Takođe, gluma je na jako visokom nivou u celoj predstavi. Zapažen utisak ostavlja i vokal Ivane Zečević, koja ovoj predstavi daje i svoj muzički pečat, doprinoseći dodatnom nivou emocije postavci. Raspon cena karata je 1500–1800 dinara.

Decembarsko pozorišno putovanje završavamo u Ateljeu 212 koje ima sjajan popust od 50% za studente, te predstave možete pogledati za pristupačnih 500–750 dinara.

„Otac” – 12. i 20. decembar

  • režija: Paolo Mađeli
  • igraju: Voja Brajović, Hana Selimović…

Tragikomična priča u čijem je fokusu ostareli, dementni otac. Bavi se procesom starenja, kao i izgubljenim kategorijama istine i realnosti dok otvara vidike ka zapostavljenim porodičnim odnosima.


Piše: Darko Dumanović

Foto: Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.