Ovo su 10 najzanimljivijih „novih reči” srpskog jezika

Prijavljivanje na takmičenje „Najbolja nova srpska reč”, koje organizuje sajt Mala biblioteka, završeno je 15. septembra. Cilj takmičenja je snaženje i ulepšavanje srpskog jezika, kao i podsticanje javnog razgovora o vrednostima reči koje govorimo. Prijavilo se oko 300 takmičara, a predloženo je 450 novih reči.

Takmičari su mogli poslati do 5 reči, uz objašnjenje značenja svake od njih. Poželjno je bilo dodati i nadahnuće i cilj predložene reči. U prilogu vam dajemo top 10 predloga za novotvorenice.  

Bestebnost – „Stanje bez tebe. Nije nedostajanje, već upravo stanje bez druge osobe. Nadahnuće je iz turskog jezika, koji poseduje reč istog značenja, sensizlik.”

Demonokrntija – „Privid demokratskog uređenja, gde je demokratija zapravo zloupotrebljena protiv društva.”

Kumupošljavanje – „Nepotizam. U Srbiji je kumstvo oduvek bilo od velike važnosti, te je nezaobilazno i prilikom traženja posla. Od dve reči: kum i uposliti.”  

Neprekid / bezrez  – „Neprestano gledanje filmova i serija, bindžovanje.” Bilo je još predloga kako zameniti ovaj anglicizam, poput  svegled / svegledanje.  

Prelepotica – „Jaka, snažna, lepa žena koja se izdvaja od drugih po lepim osobinama i dobroti. Ova reč se često upotrebljava zadnjih godina u ženskoj populaciji u srpskom jeziku.”  

Premisliti – „Preterano razmišljati o alternativama i ishodima, odustajati od delovanja na osnovu prve pomisli o nečemu. Od engleskog overthink.”  

Srceištući – „Inspirisan ljubavlju prema jednoj ženi koju volim već čitavu deceniju, a kojoj svakodnevno pišem kratke poruke u kojima želim da joj izrazim ljubav i učinim joj dan lepšim, na um mi je došla reč srceištuća, jer je moje srce ište, a nekako mi se čini da bi je svako srce iskalo, jer nju je nemoguće ne iskati.”  

Svidić, nesvidić – „Lajk, dislajk. Ako nam se nešto svidelo ili nije, ovim umanjenicama dajemo lepu boju svoje (ne)naklonosti.” Sviđ, još jedan sličan predlog, pristigao je uz sledeće objašnjenje: „Lajk. Od postojećeg glagola sviđati može se izvesti kratka i potpuna zamena za reč lajk, koja znači isto na oba jezika”.  

Uticajner – „Uticajna osoba, influenser (engl. influencer). Veoma precizna reč koja opisuje delatnost osobe koje imaju uticaj na publiku.”  

Zrčak – „Selfi. Zrčak dolazi od reči zrcalo, odnosno ogledanje, ogledalo. Stoga je predložena reč kratka, a ipak ima vezu sa starom rečju i zvukom našeg jezika.” Za selfi je stiglo još predloga: sebić, sebeslik, samoslik, svojko, olelka…  

Urednik sajta Veljko Žižić osnovao je Malu biblioteku tokom svog rada sa decom pri srpskoj crkvenoj zajednici u Londonu. Kako se navodi na sajtu, „svaku reč srpskog jezika koju danas govorimo je nekad neko prvi put izgovorio, a jezik se stvara i obnavlja svakodnevno”.  

Glasanje za najbolju novu reč je omogućeno elektronski, putem sajta, od 1. do 15. oktobra. Prva nagrada iznosi 600, druga 400, a treća 200 evra. Nagrade će biti objavljene do 15. oktobra 2023. godine.  

Piše: Marija Živković  

Izvori: Mala biblioteka https://www.novine.ca/ms/www.novine.ca/intervju/2010/i-1262-Mala_biblioteka.html

N1 info https://n1info.rs/vesti/predlozi-za-nove-srpske-reci-demonokrntija-zrcak-nesvoj-ceznjiste/

Svidić, uticajner, beboljub, kumupošljavanje: Reči koje su u izboru za najbolju novu srpsku reč

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.