Budi coolturan 2023 – Studenti FON-a proširuju svest o kulturi  

Otvorene su prijave za projekat Budi Coolturan 2023, koji organizuje studentska organizacija ESTIEM pri Fakultetu organizacionih nauka. Tema ovogodišnjeg, trinaestog po redu projekta je Kulurni katalizatori: Vreme je za buđenje! Prijave traju do 10. oktobra.  

Budi Coolturan je jedan od lokalnih projekata organizacije ESTIEM, koji se uspešno realizovao već 12 puta. Ono što je karakteristično za ovogodišnji projekat jeste to što će biti humanitarnog karaktera i sav novac koji se prikupi, otići će u dobrotvorne svrhe.

Šta je cilj projekta?

Cilj projekta je da studentima i srednjoškolcima približi kulturu, umetnost, pa i samo društvo u kom živimo, da podstakne mlade da se pokrenu i ne utapaju u kalupe.

 Kroz tri dana projekta prožimaće se važne teme današnjice, poput prihvatanja različitosti, mentalnog zdravlja, muzičke obrazovanosti, kolektivne odgovornosti i drugih, a sve to će biti propraćeno različiti, atraktivnim i umetničkim dešavanjima.

Šta učesnici mogu da očekuju?

Petak (13.10.), prvi dan projekta – rezervisan je za upoznavanje sa temom, projektom, učesnicima među sobom. Otvaranje projekta obeležiće muzički nastupi i propratne aktivnosti

Subota (14.10.), drugi dan projekta – počinju paneli i predavanja, gde će učesnici imati priliku da čuju o konformizmu, kao i o prihvatanju različitosti. Kako da se ne utapamo u kalupe? Kako da prihvatamo druge onakve kakvi  jesu. Govoriće se i o muzici i o tome sa kakvim poteškoćama su se sreli muzičari kako bi stvorili svoj prepoznatljiv identitet na sceni.

Nedelja (15.10.), poslednji dan projekta -održaće se predavanja i radionice na temu mentalnog zdravlja, a pored toga i panel-diskusija o  dramskoj sceni. U fokusu će biti pitanja kao što su: ,,Šta se desilo sa empatijom među mladima?”, ali i ,,Koji je značaj dramske scene kao stuba culture jednog društva?”. Program će biti upotpunjen i predavanjem u formatu Ted Talk-a, i završiće se razgovorom o kolektivnoj odgovornosti.

Pored velikog broja radionica, studenti i srednjoškolci imaće priliku da budu deo i neformalnog druženja, specijalnih projekcija filmova i drugih interaktivnih aktivnosti.

Ovo je prilika da mladi izađu iz okvira, nauče nove stvari i vrednosti, prošire svoje vidike i promene pogled na svet.

ESTIEM je evropska studentska organizacija koja povezuje studente industrijskog inženjerstva menadžmenta i čini je oko 80 lokalnih grupa, od kojih je jedna u Beogradu sa sedištem na Fakultetu organizacionih nauka. Lokalna grupa Beograd postoji već 17 godina i organizuje veliki broj projekata godišnje, kako lokalnih, tako i internacionalnih.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.