Poznat srpski kandidat za Oskara

Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu ,,Oskar” Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke odabrala je film ,,Što se bore misli moje’’ reditelja Milorada Milinkovića za domaćeg kandidata za najprestižniju filmsku nagradu, navedeno je u nedavnom saopštenju Filmskog centra Srbije.

Film je odabran glasovima članova komisije te je nadmašio druge filmske kandidate među kojima su bili: ,,Oluja’’ reditelja Miloša Radunovića, ,,Čuvari formule’’ Dragana Bjelogrlića, ,,Indigo Kristal’’ Luke Mihailovića, ,,Da li ste videli ovu ženu,’’ reditelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića, ,,Heroji Halijarda,’’ film Radoša Bajića, kao i ,,Lost country’’autora Vladimira Perišića.

Film ,,Što se bore misli moje’’ predstavlja istorijski i politički triler o ubistvu srpskog kneza Mihaila Obrenovića (1823–1868) kao i važnim istorijskim događajima koji su mu prethodili.

Film producira Telekom Srbija i kuća Bombona, a scenario potpisuju Milorad Milinković i Dragoljub Stojković.

Lik Mihaila Obrenovića i protagonistu tumači glumac Dragan Mićanović, dok ostale uloge igraju Nataša Ninković, Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Tamara Krcunović, Nenad Okanović, Aleksandar Srećković Kubura, Zoran Cvijanović, Luka Grbić i drugi.

Premijerno je prikazan na ovogodišnjim 58. Filmskim susretima u Nišu, dok je u domaće bioskope stigao 20. septembra.

Zanimljivo je dodati i da je filmsko ostvarenje odabrano za laskavu titulu upravo na 200. godišnjicu rođenja čuvenog kneza.

Reditelj Milorad Milinković poznat je publici po filmovima „Mrtav ladan“ i „Čitulja za Eskobara.“

Inače, na osnovu uputstva o izboru kandidata za nagradu “Oskar”, Filmski centar Srbije uputio je poziv domaćim producentima da do 4. septembra godine priјave igrani, dokumentarni ili animirani film.

Kandidatura je namenjena 96. dodeli nagrada “Oskar”, koja je najavljena za 10. mart 2024. godine, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film (International Feature Film Award) 2023. godine.

Izvori: Nova.rs 

n1info.rs

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.