Da psihoterapija ne bude tabu tema: 10. semptembar svetski dan prevencije samoubistva

Stopa samoubistava dostiže skoro milion u godini, odnosno jednu smrt na svakih 40 sekundi. Najviše smrti na ovaj način obuhvata uzrast od 10-24 godina, a u poslednjih 45 godina stopa smrtnosti se povećala za 60%.

Današnji dan je posvećen prevenciji samoubistva, insistira se na održavanju mentalne higijene i apeluje na ljude da obrate pažnju na znakove suicida, upravo kako bi možda mogli da učestvuju u prevenciji istog.

Pokazatelji suicidnog stanja i simptomi

Nažalost uočavanja suicidnog stanja kod osobe nije jednostavno, s obzirom na to da osobe ne moraju na prvi pogled da vam deluju tužno, niti depresivno, naprotiv, dešava se da se trude da ljudima oko sebe pruže upravo suprotnu sliku.

Međutim postoje znakovi koji mogu da budu karakteristični isključivo za suicidne osobe, naročito ukoliko osoba simultano ispoljava nekoliko ovih obrazaca ponašanja. U ovo ponašanje spada: poklanjanje ličnih stvari, čudne poruke,  rešavanje (možda) zapostavljenih dugova i provođenje vremena sa prijateljima sa kojima se možda nisu viđali neko vreme.

Neki od uobičajenih simptoma su: izolovanost, slabiji apetit, promena u ponašanju, promene u spavanju, rizično ponašanje i slično.

Ukoliko je osoba bila ili jeste zlostavljana takođe može biti okolnost koja utiče na odluku izvršenja samoubistva.

Šta mi možemo uraditi kako bismo sprečili osobu da izvrši samoubistvo?

Jedna od glavnih stvari koje svako od nas može da uradi je da popriča sa osobom sa ovim tendencijama i da se razgovor vodi upravo o njima.

Nebitno da li ste vi primetili ili vam je neko rekao, ukoliko osoba odluči da se otvori i ispriča vam problem ove vrste, jako je bitno da je pažljivo saslušate.

Pričanje može i da pomogne, s obzirom na to da je ambivalencija vrlo značajna pojava u suicidnim tendencijama, uzimajući u obzir da osoba ne želi zapravo da umre, već da prekine patnju.

Bitno je da osobu ne prekidate, ne osuđujete i ne svaljujete krivicu na nju. Nikako ne ističite kako bi to bio sebičan postupak, jer se osobe sa ovim tendencijama osećaju kao da su teret drugima.

Važno je iskazati saosećanje ili makar razumevanje i/ili strpljenje, kao i to da se osobi ukaže na to da su svi njeni problemi rešivi.

Treba posebno obratiti pažnju na osobe koje su prethodno imale pokušaje samoubistva, s obzirom na to da je većina izvršenih samoubistava u 80% slučajeva prethodio pokušaj istog.

Ovakva stopa samoubistva je više nego dovoljna za razbijanje tabua koji postoji kada je u pitanju psihoterapija kojoj bi svako od nas, makar s vremena na vreme, trebalo da pristupi.

Takođe, ukoliko sami imate ovakve misli, ili ste na bilo koji način bliski sa osobom koja ima ovakav problem, možete pozvati nacionalnu SOS liniju za prevenciju samoubistva na broj: 011/7777-000

Piše: Marija Stamenković

Izvor: apotekakg.rs

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published.