Novak Đoković osvojio US open i 24. grend slem

Novak Đoković je u finalu US opena savladao ruskog tenisera Danila Medvedeva rezultatom 3:0 (6:3; 7:6(5); 6:3). Ovo je Novaku 24. grend slem titula i četvrta titula na US openu. Na ovogodišnjem turniru, srpski as je uspeo da osvoji dovoljno poena da se vrati na prvo mesto ATP liste.

Prvi set:

Prvi na servisu bio je Novak Đoković i već prvi poen nagoveštavao je dugu i tešku borbu za titulu. Duge razmene u prvom gemu dobio je Novak i uz dva asa sigurno počeo meč. Greškama Danila Medvedeva u njegovom prvom servis gemu, Novak je uspeo da uzme brejk, a potom i da ga potvrdi za rezultat 3:0. Ruski teniser je nakon izgubljenog prvog servis gema, postao agresivniji i upisao se na semafor za rezultat 3:1. Najduži poen od starta duela sa 36 prebačaja preko mreže osvojio je Medvedev, ali Novak nije dozvolio da izgubi prednost brejka. Do kraja seta, oba igrača su držala svoje servise, te je srpski teniser osvojio prvi set rezultatom 6:3.

Drugi set:

Prva dva servis gema Medvedeva igralo se na razliku, ali je Danil uspeo da ih osvoji. Novak je svoj prvi servis gem dobio bez izgubljenog poena. Još jedan dug poen odigrali su ovogodišnji finalisti, koji je dobio Novak nakon izlaska na mrežu i uz grešku Rusa. Imao je Novak 0:30 na servis Medvedeva, ali je sjajnim prvim servisima i sa dva asa nije dozvolio Đokoviću brejk. Kada je proradio prvi servis Novaku, osvojio je grm bez izgubljenog poena. Usledila su dva maratonska gema, ali ni na jednoj strani nije bilo brejka. Zahvaljujući dobrim potezima, ali i greškama obojice, drugi set ušao je u taj brejk. Da je Novak kralj taj brejka, pokazao je i u ovom finalu, osvojivši ga rezultatom 7:5 za ukupno 2:0 u setovima.

Treći set:

Na početku trećeg seta, obojica su bili sigurni na svojim servisima. Već nedugo posle, nervozan je postao ruski teniser, nastupila je prepirka sa boksem i omogućio je da Novak uzme brejk i da povede sa 3:1. Novak nije potvrdio brejk, opustio se i duplom greškom i jednom izbačenom loptom u aut, dopustio ribrejk. Danil nije uspeo da dođe do izjednačenja, jer mu je Đoković još jednom oduzeo servis i poveo rezultatom 4:2. Mirno je Novak priveo meč kraju i trijumfovao u trećem i poslednjem setu večeri rezultatom

Novak nastavlja da piše istoriju:

Ovo je bilo rekordno 10. finale US opena za svetskog broja jedan. Osvojio je četiri titule i izgubio šest finala. Takođe, još više je pobegao Rafaelu Nadalu po broju osvojenih grend slem pehara. Sada ih ima 24, a Nadal je ostao na 22. Sa 36 godina, Novak je postao najstariji osvajač grend slem titule u singlu.

Piše: Sara Stojanović

FOTO: US open

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.