Istraživanje KOMS-a: Skoro polovina mladih ispitanika planira odlazak u inostranstvo

Najnoviji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji pokazao je razočaranost mladih u obrazovni sistem, nepoverenje u političke institucije, kao i da je skoro polovina njih u nekom trenutku bila izložena nasilju.

Ova vrsta istraživanja bazirala se na stavovima mladih o unutrašnjim i spoljnopolitičkim pitanjima, kao i pitanjima koja se tiču slike društva u celini sagledanim njihovim očima, ali i samog položaja mladih na društvenoj lestvici u Srbiji. Krajnji rezultati istraživanja su procentualno prikazani.

Magazin Student vam prenosi najzanimljivije podatke iz obavljene studije.

Čak 71,5% mladih podržava legalizaciju marihuane.

Život u Srbiji? Skoro polovina mladih ispitanika odmahuje rukom. Matematički, 49,2% mladih planira preseljenje u inostranstvo u potrazi za boljim životom. Terminom ,,bolji život” označavaju mogućnost dostojanstvenog života u kojem se  radni odnos neće poistovećivati sa robovlasničkim, ali i mogućnost lakšeg rešavanja egzistencijalnog pitanja. Rešenje svih problema, ali i odgovore na sva neodgovorena pitanja vide u odlasku u inostranstvo, koje smatraju svojim sigurnim spasom.

• 41% učesnika u studiji protivi se potencijalnom ulasku Srbije u Evropsku uniju.

• 77% mladih nisu članovi nijedne organizacije, kao ni udruženja.

Da je mladima stalo do toga u kakvom okruženju žive, govori u prilog to da više od polovine njih (66,8%) smatra kvalitet životne sredine lošim i to je nešto što ih zabrinjava.

Broj 75.526 je broj mladih koji su nezaposleni u Republici Srbiji.

• 54,2% mladih smatraju da nemaju apsolutno nikakav uticaj na političke odluke i dešavanja u svojoj zemlji, a u postojanje demokratije u Srbiji ne veruju. Podaci govore da od 250 narodnih poslanika, samo 9 od njih ima manje od 30 godina, što znatno utiče na percepciju politike od strane mladih. Pored političara, mladi su iskazali jasno nepoverenje i prema svim političkim organizacijama, ali i državnim institucijama, dok sumnju u validnost političkih izbora ima njih 76,4%.

Mladi odgovornost za socijalnu dekadenciju traže u obrazovnom sistemu, u koji su razočarani. Kao problem ga vidi njih 64,1%, a oni procenjuju da devastiranost sistema rada obrazovnih ustanova igra ključnu ulogu u oblikovanju ličnosti budućih naraštaja.

• 49% mladih je u nekom trenutku bilo izloženo nasilju, te nas ne čudi podatak da čak 42% ispitanika opravdava nasilje kao opciju za rešavanje problema u određenim slučajevima.

• 60% mladih smatra da im je stručna pomoć nedostupna, mišljenja su da njihove potrebe nisu prepoznate u očima sistema i osećaju se nezaštićeno.

Republika Srbija izdvaja svega 0,03% svog ukupnog budžeta za svoju omladinu.

Prisutno je nezadovoljstvo kod mladih i kad je u pitanju poslovni segment života. Jedan od glavnih problema je neplaćena praksa, sa kojom se susrelo 43% mladih, dok 17,7% radi na crno. Neredovne isplate zarađenog novca, odsustvo isplate, kao i teško pronalaženje posla u struci dodatno otežavaju život mladih u Srbiji.

Rezultati govore u prilog tome da mladi, većinom, ne osećaju društvenu, ali i sistemsku pripadnost, kao i da se njihov položaj, umesto na linijama, ipak nalazi na marginama.

Istraživanje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u periodu od aprila do jula ove godine i u njemu je učestvovalo oko 1200 mladih širom zemlje, a prezentovano je na konferenciji održanoj u Medija centru u Beogradu. Na konferenciji su govorili Miljana Pejić (generalna sekretarka KOMS), Aleksandar Ivković (istraživač), Gordana Adamov (predsednica UO KOMS) i Milica Borjanić (programska menadžerka KOMS).

Piše: Mina Kicara

FOTO: Unsplash

Izvor: https://mc.rs/dogadjaji/predstavljanje-rezultata-alternativnog-izvestaja-o-polozaju-i-potrebama-mladih-u-srbiji-za-2023-godinu/5452

Prezentovani rezultati ovogodišnjeg Alternativnog izveštaja

Leave a Reply

Your email address will not be published.