Bolji plasman Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi

Na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, Univerzitet u Beogradu plasirao se između 301. i 400. mesta.Ovim plasmanom, Univerzitet u Beogradu ujedno je najbolje rangiran na Zapadnom Balkanu.

Prošle godine naš Univerzitet bio je u grupi od 401. do 500. mesta.

U Srbije, Univerzitet u Novom Sadu zadržao je prošlogodišnju poziciju između 901. i 1000. mesta.

Promene na regionalnim univerzitetima su se desile na Univerzitetu u Ljubljani koji je niže plasiran u odnosu na prošlu godinu. Univerzitet u Zagrebu je ostao između 401. i 500. mesta kao i prošle godine.

,,Univerzitet bi trebalo neprestano da teži da podiže svoj ugled i status. Postoje tri uticajne liste koje rangiraju univerzitete, a Šangajska je najvidljivija, pa se smatra i najvažnijom. Na toj listi UB se sada nalazi između 301. i 400. mesta, što je značajno bolji rezultat nego prethodne godine.” izjavio je rektor prof. dr Vladan Đokić.

Najviša mesta na Šangajskoj listi odneli su: Univerzitet Harvard, Stenford i MIT iz Sjedinjenih Americkih država, britanski Kembridž, Berkli, Prinston, Oksford, Kolumbija, Kaltek i Čikago.

„Lista se formira na osnovu šest kriterijuma od kojih su dva (broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja od strane onih koji su pohađali Univerzitet ili su na njemu zaposleni) nama potpuno nedostižni. U takvim okolnostima, uzimajući u obzir i dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u ekonomski najrazvijenijim zemljama, pozicija UB je visoka i stabilna, uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti.” objasnio je rektor.

Piše: Marija Jerković

Izvor: https://www.instagram.com/p/Cv9qWd3su1p/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Foto: Student

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.