“Sećanje” na slučaj Freestyler: Šta da radite ako izlazak krene po zlu

Sezona letnjih žurki na splavovima je počela, a ljudi se i dalje sećaju incidenta koji se desio u novogodišnjoj noći na popularnom splavu ,,Freestyler” u Beogradu. Zbog nepoštovanja kapaciteta gostiju koje splav može da primi, splav je potonuo. Napravljena je velika materijalna šteta i tom prilikom nekoliko mladih je povređeno, a izgubljeno je mnogo dragocenosti i dokumenata, uključujući i dokumenta stranih državljana. Magazin Student donosi vam vodič – kome da se obratite ako noćni izlazak krene po zlu.

Beograd je oduvek važio za grad dobrog provoda. To privlači strane mlade turiste, kao i mnoge Beograđane i naše državljane da izlaze na razna mesta u našoj prestonici.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je tada za medije da će grad obezbediti kontrole, drakonske kazne, a odgovorna lica će krivično odgovarati ako se desi problem sličan ovome.

Možemo zaključiti da splavovi nisu bili nadležnost grada Beograda. Ovakav incident stvara sumnju i pitanje – šta mladima garantuje bezbednost tokom večernjeg izlaska? Pored problema koji se dogodio na ovom splavu, dešavaju se drugi problemi zbog kojih su mladi potencijalno ugroženi.

Mnogi lokali ne obezbeđuju sigurnost mladima upravo zato što je kapacitet uglavnom popunjen, ali i nedovoljno se kontroliše unos oružja i psihoaktivnih supstanci.

Kako mladi da se zaštite od potencijalne opasnosti i koja su njihova prava?

U slučaju da se ovakav događaj ponovi, vlasnici objekta moraju imati obezbeđenje, kao i ljude koji će biti tu da pomognu pri evakuaciji gostiju. Ukoliko posetioci primete potencijalni incident u lokalu, potrebno je obratiti se osoblju ili menadžeru lokala. Ako su u pitanju privatne proslave, treba se obratiti organizatoru iste, ali i osoblju koje će, ukoliko je to potrebno, obavestiti nadležne ili sprovesti evakuaciju. Veoma je važno da imaju neophodnu opremu koja će im pomoći pri evakuaciji (prsluci za spašavanje u slučaju splava).

Po zakonu o obligacionim odnosima, posetioci splava imaju prava da tuže organizatore žurke i vlasnike splava u praksi. U teoriji, da bi dobili novčanu naknadu, moraju da imaju dokaz o plaćanju ulaznica, pića i o izgubljenim stvarima.

Komunalna policija može da kontroliše rad splavova i neophodno je da se kontrole provode češće, rigorozno i bez korupcije. Redovna kontrola sprečila bi da se ovakav incident ponovi.

Piše: Marija Jerković

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published.