Student vas vodi u Gordes – najlepše selo na svetu

Danas se u ulozi turističkog vodiča nalazi Magazin Student koji vas upoznaje sa svim čarima sela Gordes, u Francuskoj, koje je američki časopis ,,Travel+Leisure“ proglasio najlepšim na svetu.

Ovo selo, sa nešto manje od 2000 stanovnika, svojom dugom istorijom i specifičnim izgledom pobralo je najviše simpatija pomenutog časopisa.

Selimo se na jugoistok Francuske Republike, u oblast Provansa-Alpi-Azurna obala. Posmatrajući pejzaže koji ostavljaju bez daha, među kojima se najviše ističu polja lavande, stižemo do francuskog sela Gordes.

Smatra se da istorija sela datira još iz perioda neolita, a zvanično je osnovano davne 1031. godine.U arhitekturi dominiraju građevine izgrađene od belog kamena i uske ulice koje su popločane kaldrmom. Šetajući ulicama, naći ćete se u velikoj dilemi dok pokušavate da odgonetnete da li ste to vi zalutali u srednji vek. Zbog načina života stanovnika ovog sela, koji se nije nešto naročito menjao kroz vreme, učiniće vam se kao da vreme u ovom selu stoji u mestu.

Na samo dva sata od Nice i pola sata od Avinjona život ljudi u istoj zemlji odvija se u potpuno drugačijem ritmu. Utorak je rezervisan za veliku kupovinu i otvaranje seoske pijace na trgu na kojoj se može naći sve od igle do lokomotive.

Dva glavna simbola sela su crkva Saint-Firmin, zamak koji datira iz 10. veka, između kojih se nalazi najstarija agencija za nekretnine u ovoj oblasti. Sledeći na spisku obaveznih mesta koje morate da posetite u Gordesu su muzej Pol Mara, podrumi Saint-Firmin palate i kapela Belih pokajnika. Za sve ljubitelje sporta tu su i dva fudbalska terena, biciklističke staze i staze za trčanje i šetnju. Ovo selo bogato je i centrima za relaksaciju, bazenima, hotelima, apartmanima, pekarama, restoranima i kafićima različitih enterijera.

Već smo napomenuli da se način života nije previše promenio vremenom, te su uobičajene aktivnosti i posao lokalnog stanovništva vinogradarstvo, kao i sadnja drveta badema i maslina. Maslinovo ulje predstavlja jedan od zaštitnih znakova sela.

Uz put napravljeni su vidikovci sa kojih se pruža pogled na čitavo selo i nezaobilazno su mesto za fotografisanje svih posetioca.

Lepo vreme ovoj turističkoj atrakciji stihijski donosi turiste iz cele Francuske, ali i sveta. Takođe, leti je ovo mesto pravo uporište kulture zbog svoje organizacije brojnih koncerata, muzičkih festivala, festivala vina, manifestacija i izložbi koje dodatno privlače turiste u ovaj deo regije.

Iako malo, ovo selo kroz istoriju pružalo je veliki otpor raznim okupatorima, a ni strašne odmazde u vidu masakriranja stanovništva, rušenja i paljenja kuća, miniranja istih, nisu zaustavile narod u borbi za slobodu, zbog čega je nagrađeno medaljom – Francuski ratni krst.

Piše: Kicara Mina

https://www.avignon-et-provence.com/en/tourism-provence/gordes

https://www.theluberon.com/villages/gordes/

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.