Prva svetska simulacija života na Marsu

Američka svemirska agencija NASA ovog leta organizovaće simulaciju života na Crvenoj planeti. Četiri volontera će, u okivru ekspedicije, provesti godinu dana u 3D prostoru od 160 kvadratnih metara čiji dizajn odgovara površini planete Mars. Cilj projekta jeste testiranje uslova života za buduće misije na ovoj planeti.

Dizajn i plan izvođenja CHAPEA projekta

Objekat istraživačkog centra američke svemirske agencije u Hjustonu, u saveznoj državi Teksas (SAD), sastoji se od četiri sobe, dva kupatila, farme za uzgoj hrane, bašte sa staklenikom, teretane, prostorija za medicinsku negu i opuštanje uz veliku količinu crvenog peska. U teretani se nalazi traka za trčanje po kojoj će volonteri hodati pričvršćeni za trake u cilju simuliranja manje gravitacije Marsa. Takođe, planirane su i brojne druge aktivnosti, poput uzgoja voća i povrća, kuvanja, čišćenja, ali i naučnih istraživanja. Najveći izazov za učesnike misije predstavljaće surovost uslova sredine koji su projektovani u istom obliku kao i u realnim uslovima na Marsu. Kašnjenje u komunikaciji sa istraživačkom kontrolom misije zbog udaljenosti Marsa od Zemlje i kvarovi na opremi jesu samo neki od izazova sa kojima će se članovi odabrane posade suočavati. Iako je planirano trajanje projekta godinu dana, njegovi učesnici biće prinuđeni na mnogo duže odsustvo od svojih domova. Naime, putovanje od Zemlje do Marsa trajaće 21 mesec, kao i u realnim uslovima; misija na površini planete mogla bi trajati nedeljama ili mesecima, dok će na kraju misije biti potrebno sačekati adekvatne uslove za povratak.

Naučni značaj i učesnici CHAPEA projekta

Misiju će predvoditi Keli Haston, komandant koji se bavi proučavanjem ljudskih bolesti. Ostali članovi posade jesu Ros Brokvel, građevinski inženjer na poziciji inženjera leta, Nejtan Džons, doktor urgentne medicine koji će se nalaziti na poziciji medicinskog službenika, i Alisa Šenon, viša medicinska sestra na poziciji naučnog službenika u okviru same ekspedicije. Rezervne člalnove posade činiće Trevor Klark, inženjer za vazduhoplovstvo i odbranu, i Anka Salariu, mikrobiolog američke mornarice. Poziv za učesnike projekta NASA je prvi put objavila 2021.ngodine. Ključni uslovi podrazumevali su diplomu i profesionalno iskustvo iz nauke – posebno matematike, tehnologije i inženjeringa, kao i vojnu obuku ili pilotsko iskustvo. Odabrani kandidati prošli su ista fizička i psihološka testiranja kao kandidati za astronaute kako bi se organizatori projekta uverili u njihovu sposobnost za učešće u misiji koja će biti od izuzetnog značaja za nauku i istraživanja.

Glavni istraživač projekta Grejs Daglas izjavila je za Radio Slobodna Evropa da je planirana serija od tri jednogodišnje misije u već pripremljenom prostoru istraživačkog centra. Budući da misija podrazumeva dugu izolaciju volontera, Laboratorija za zdravlje i ponašanje NASA-e tokom ovog perioda vršiće nadzor nad njihovim fizičkim i mentalnim zdravljem. Sam projekat poslužiće kao osnova za dalje upoznavanje i shvatanje ljudskih granica i mogućnosti u uslovima duže izolacije, kao i bolji uvid u planiranje uspešne ljudske misije na Crvenoj planeti.

Piše: Viktorija Gorgioski

Izvori: https://www.slobodnaevropa.org/a/nasa-mars-simulacija-%C5%BEivot-na-marsu- /32362223.html

https://www.slobodnaevropa.org/a/nasa-mars-posada-simulacija/32360419.html space.com

https://www.space.com/nasa-year-long-mars-simulation-chapea

Foto: Unsplash

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.