Domaći dizajneri koji potpisuju stajlinge najpoznatijih svetskih dama

Pevačica Bijonse otvorila je nastup u okviru svoje svetske turneje u raskošnoj haljini kraljevsko plave boje srpske dizajnerke. Posle samo nekoliko dana muzička zvezda Demi Lovato našla se na naslovnici španskog GQ magazina u kreaciji mladog srpskog dizajnera. Ko su naši dizajneri koji osvajaju svetsku modnu scenu?

„Roksanda” kao novi svetski luksuzni brend

Roksanda Ilinčić je modna kreatorka srpskog porekla koja već dve decenije gradi karijeru na londonskoj modnoj sceni. Njene kreacije ponele su mnoge svetske javne ličnosti. Odabir nijanse haljine koju je nosila Bijonse nije iznenađenje, budući da nadimak čuvene pevačice Queen Bii asocira na kraljevsko poreklo. Pevačica je u njoj otvorila svoj londonski koncert, i to prilično emotivnom pesmom posvećenoj nedavno preminuloj ikoni rokenrola – Tini Tarner. Roksanda Ilinčić i njen istoimeni brend tako su se našli u društvu velikih modnih kuća koje su odevale pevačicu na Renaissance turneji, poput luksuznih brendova „Mugler”, „Alexander McQueen”, „Balmain”, „Loewe”… Detalji kreacije nalikuju onima koji su krasili Roksandine kostime za predstave Kraljevskog baleta, inspirisani upravo elementima muzičkih dela i plesnih pokreta.

Foto: Elle.rs

„Svi materijali su napravljeni po meri u našoj kući. Svaki detalj, u svakoj boji, svaki vez i najmanja sitnica jeste deo promišljanja i rada mog neverovatnog tima. Jedan od najvažnijih kriterijuma jeste to i koliko je prijatan materijal kada se nosi”, otkrila je Roksanda u intervjuu za srpski modni časopis „Elle” 2016. godine. Njene kreacije ponele su mnoge svetski poznate dame, među kojima su bivše Prve dame Amerike Melanija Tramp i Mišel Obama, princeza Kejt Midlton, Megan Markl, glumice Šarliz Teron, Kejt Blanšet, Penelope Kruz, En Hetavej, Gvinet Paltrou, Emili Blant, pevačica Lejdi Gaga i mnoge druge. Takođe, dizajnerku je odlikovao britanski kralj Čarls za zasluge u modnoj industriji, čime je dobila status najuspešnije modne kreatorke sa ovih prostora i postala nosilac iste titule kao i čuvena urednica Voga, Ana Vintur.

Roksanda Ilinčić rođena je u Beogradu 1975. godine. Još od ranog detinjstva znala je da želi da postane modni kreator, što je otkrila nakon što je prilikom posete baletskoj predstavi bila očarana kostimom. Nakon završenih studija arhitekture i dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu preselila se u London. Tamo je završila master studije na prestižnom modnom koledžu Sent Martins. Prvu kolekciju predstavila je 2005. godine na Nedelji mode u Londonu, kojom je započela osvajanje svetske modne scene.

Ko stoji iza brenda „Mihano Momosa”?

Mihailo Anušić, nekadašnji stilista, poreklom iz Zrenjanina, osnovao je modnu kuću „Mihano Momosa” 2011. godine, nakon što je plasirao prvu kolekciju „Olivera”, inspirisanu romantičnim komadima koji su oduševili modne kritičare. Kvalitet brenda i potencijal mladog kreatora bio je primećen na nedeljama mode u Beogradu, Zagrebu i Parizu. Pored brojnih priznanja kritičara, dobitnik je nagrade za najbolju reviju magazina „Grazia” i nosilac priznanja „The Elle Style Awards” za najboljeg dizajnera. Iako je perje dominantan motiv u njegovim kreacijama, pevačica Demi Lovato ponela je elegantni blejzer u crnoj boji sa naglašenim ramenima. Ovaj efektan i ležeran komad činio je jedan od stajlinga na njenom fotografisanju za špansko izdanje časopisa „GQ”. Inspiraciju brenda „Mihano Momosa”  predstavlja elegantna, ženstvena i snažna žena, uz naglasak na individualnost koju njen osnivač smatra podjednako važnom za isticanje ženske lepote i postizanje originalnosti modnog brenda.

Foto: Instagram.com

Piše: Viktorija Gorgioski

Izvor: https://www.journal.rs/moda/vesti/roksanda-ilincic-beyonce/

https://listzrenjanin.com/mihailo-anusic-mihano-momosa-kako-je-modni-dizajner-iz-zrenjanina-osvojio-svet-mode/

https://www.instagram.com/p/CttJt17tPF8/

https://www.instagram.com/p/Cto5atBt164/

https://www.tiktok.com/@aleksatodorovicev/video/7240432446955687173

https://wannabemagazine.com/modni-cv-roksanda-ilincic/

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.