Ovako Iran već mesecima kontroliše da li žene nose hidžab

Vlasti Irana pre nekoliko meseci počele su sa postavljanjem kamera na javnim mestima širom zemlje s namerom da identifikuju sve ženske osobe koje ne nose hidžab.

Iako se tenzije između naroda i vlasti Islamske Republike Iran ne smiruju od septembra prošle godine, to Vladu Irana nije omelo u tome da plasira novi mehanizam koji je iznedrila zajedno sa Komisijom za kulturu Irana.

Na sednici Parlamenta održanoj 14. marta ove godine potvrđeno je uvođenje sedam novih mera u nameri da se spreči opiranje žena nošenju hidžaba, a priznanje o postojanju tehnologije skeniranja i prepoznavanje lica dobijeno je još početkom jula prethodne godine.

Do sada su kazne bile prvenstveno fizičke prirode, te bi žene bile bičevane od strane organa reda, a neke bi završile i na optuženičkoj klupi, nakon čega bi ih čekala zatvorska kazna.

Prema rečima čelnika Parlamenta, vlast više neće pribegavati fizičkom kažnjavanju žena, već će se primenjivati druge metode.

SMS – Ti znaš zašto

Nakon što kamere detektuju ženu koja ne nosi hidžab, ili ga pak neprimereno nosi, na telefonski broj joj stiže poruka upozorenja o potencijalnim kaznama koje je očekuju ukoliko se ne bude pridržavala pravila o nošenju hidžaba.

Ukoliko poruku ne bude shvatila ozbiljno, uslediće prve posledice koje se nalaze na listi sankcija, a to je gašenje mobilnog telefona i ukidanje interneta.

Otpor je neprihvatljiv

Vlast ističe da se u osnovi nacije Irana nalazi islamska religija, koja ima jasne odrednice, norme ponašanja i odnošenja prema životu i svetu oko sebe. Nepoštovanje jedne od osnovnih normi, a to je stil odevanja i potencijalno tolerisanje iste od strane sistema ozbiljna je pretnja nesagledivih razmera za destabilizaciju čitave države koja je izgrađena na islamskim načelima. Surove metode za kojima posežu čelnici Irana opravdavaju se objašnjenjem o adekvatnoj i jedinoj ispravnoj borbi za očuvanje integriteta državnog uređenja, koja naglašava da izuzeci nisu mogući, kao ni zaobilaženje zakona.

Odgovornost snose svi

Pored toga, državnici su odlučili da povećaju pritisak sa svih strana i stegnu obruč šerijata, te se sa konsekvencama suočavaju i vlasnici hotela, restorana, raznih prodajnih objekata koji u svoje prostore dozvole ulazak žena bez hidžaba. Posledice se manifestuju kroz zatvaranje objekta, novčanu kaznu, ili javni ukor.

Zakon o nošenju hidžaba

Ovaj zakon donet je odmah po proglašenju Islamske Republike Iran i njime je predviđeno da ženske osobe nose hidžab od devete godine života sve do smrti, kao i široku garderobu koja prikriva siluetu tela koja može samo da se naslućuje. Krop top majice, pocepane farmerke, uske helanke i ostala odeća koja otkriva previše za šerijatski zakon strogo je zabranjena u ovoj zemlji.

Piše: Kicara Mina

Izvor: rferl.org

Vesti iz društva

Leave a Reply

Your email address will not be published.