Koja su pitanja najviše iznenadila buduće brucoše FPNa na testu opšte informisanosti?

Fakultet političkih nauka u Beogradu već drugu godinu zaredom, organizuje prijemni ispit koji obuhvata obavezan test opšte informisanosti. Evo kakve utiske nose budući brucoši posle prijemnog ispita.

Jedno od pitanja koje su naveli kao neočekivano jeste: Koja društvena mreža nema preko milijardu korisnika? Takođe naveli da je pitanje o ptici koja je nacionalni simbol Ukrajine (odgovor je slavuj) bilo jedno od težih pitanja.

Od pitanja u vezi politike istakla su se: Ko je aktuelni predsednik Crne Gore? Ko je predsednik Srpske napredne stranke? Dva pitanja su bila formulisana tako da prepoznaju ko od navedenih država nije članica Evropske unije i koja nije bila članica Sovjetskog Saveza u okviru drugog pitanja. Pored toga bilo je pitanje na temu izbora u Kini.

Buduća brucoškinja koja je za Međunarodni smer polagala test iz istorije i opšte informisanost, navela je da joj je test opšte informisanosti bio teži od testa iz istorije.
Jedno od lakših pitanja po mišljenju mnogih jeste Ko se nalazi na novčanici od 200 dinara?


Nije zaobišlo ni pitanje iz sporta, pa su studenti morali da znaju odgovor i na pitanje Koliko sekundi traje napad u košarci? Isto tako, pitanje o dodeli nagrade ,,Oskar” bilo je postavljeno na ovogodišnjem testu.

Šta meri monometar (više ponuđenih odgovora je imalo reč ,,pritisak”) i po mišljenju jednog budućeg brucoša, to nije precizno definisano pitanje.

Na prijemnom za novinarski smer, bilo je pitanje za predsednicu REM-a kao i onih o predsedniku skupštine, nacionalnoj frekvenciji i drugo.

Buduća brucoškinja koja je polagala prijemni za novinarski smer navela je da joj je jedno od težih pitanja bilo Koji avion je bacio bombu na Hirošimu? Ona je za Student prokomentarisala:
,,Test je dobro koncipiran, pitanja su različite težine i mislim da se iz testa lepo vidi informisanost kandidata. Ni prelako ni preteško. ”

Ove godine Fakultet političkih nauka je jedan od 5 najtraženijih fakulteta prema broju prijava. U prvom krugu konkurisalo je 852 kandidata od kojih će 500 biti primljeno.

Piše: Marija Jerković

Foto: unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.