Stiglo obaveštenje od Ministarstva prosvete: Studenti u obavezi da vrate stipendije

Studenti koji su dobitnici stipendije Fond za mlade talente u 2022/23. godini, a koji su u istoj školskoj godini primali i stipendiju Ministarstva prosvete (republičku ili za nadarene studente) u obavezi su da iste vrate, obaveštava Ministarstvo prosvete.

Ovu vest Ministarstvo objašnjava kroz Zakon o studentskom standardu gde pravo na stipendiju Ministarstva prosvete imaju studenti koji nisu ostvarili prava na ostale stipendije drugih državnih organa i institucija.

Našoj redakciju javili su se studenti koji su korisnici stipendija i koji su dužni da novac od stipendije Ministarstva prosvete vrate.

„Studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju Fonda za mlade talente obavešteni su da su, prema Zakonu o studentskom standardu, dužni da vrate celokupan iznos stipendije MPN (130000 dinara) jer će u istoj školskoj godini primati dve stipendije iz Budžeta Republike Srbije.

Ovakva odluka, ne samo što je skandalozna, već je i upitne legalnosti, s obzirom na to da se pravo korišćenja stipendije oduzima nakon same isplate stipendije. Vredi napomenuti i činjenicu da postoji osnovana sumnja da je do ovoga došlo sa svesnom namerom, s obzirom na to da se stipendije MPN, kako iskustvo iz prethodnih godina govori, uvek isplaćuju do juna; ove godine je to u julu, baš kada bi bila prva isplata stipendije Fonda za mlade talente.
Povrh svega ovoga, dodatni apsurd predstavlja i činjenica da su na vraćanje stipendije obavezani upravo samo stipendisti, a ne i primaoci kredita MPN (za koji se, po pravilu, opredeljuju studenti sa nešto nižim prosekom).

Takođe, do sada ni jedna generacija studenata koji dobijaju “Dositeju” nije vraćala celokupan iznos stipendije koju su primali tokom godine. Da li se i tada kršio ugovor koji su studenti potpisali i zašto se tek ove godine uvodi praksa vraćanja novca bez blagovremene najave (tj. tačno nakon isplaćene pretposlednje rate stipendije)?

Celokupan sistem obaveštavanja studenata koji je vezan za sve stipendije koje država nudi je potpuno nepraktičan i svodi se na usmena predanja studenata starijih generacija i išečekivanje najbitnijih informacija u poslednjem trenutku”, objašnjava studentkinja Mina Mićić

Treba napomenuti i da je ova informacija o vraćanju novca objavljena bez tačnog roka do kada se novac mora vratiti, a druge informacije, poput broja računa na koji se novac mora uplatiti, uredno stoje na sajtu.

Stipendisti su nam rekli i to da su se raspitivali o ovome pre konkursa za stipendiju Fonda za mlade talente još u februaru i martu. Nakon nekoliko pokušaja da dobiju informaciju od nadležnog ministarstva i banke da li su prethodne generacije novac vraćale i da li su u obavezi da ga vrate, dobili su odgovor da “to što smo dobijali, dobijali smo”.

„Nakon tog odgovora nam je bilo jasno da tačnu informaciju nećemo dobiti i da možemo samo da računamo na to da će se sve odvijati kao prethodnih godina, što na kraju nije bio slučaj.”

Informacije o načinu vraćanja novca možete pronaći na sajtu Ministarstva prosvete.

Foto: Unsplash

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.