Jokić za istoriju: Mislim da je ovo lep trenutak da se bude Srbin

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su ekipu Majamija u petoj utakmici finala NBA lige rezultatom 94:89 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18), i tako ostvarili istorijsku pobedu osvojivši svoj prvi NBA prsten. Nikola Jokić držao je Srbiju budnom i ove noći i pokazao da je pravi MVP, okitivši se trofejem MVP finala.

U danima kada je Novak Đoković osvojio Rolan Garos i svoj 23. grend slem, Srbija je dobila još jednog sportistu koji je ispisao istoriju osvojivši titulu NBA šampiona. Nikola Jokić proglašen je za najkorisnijeg igrača finala NBA lige a istoriju plej-ofa ispisao je sa ukupno 600 poena, 269 skokova i 190 asistencija. U petoj utakmici NBA finala Jokić je zabeležio 28 poena, 16 skokova i 4 asistencije a istakli su se još i Porter Džunior sa 16 i Marej sa 14 poena. Ovom pobedom, ekipa iz Kolorada savladala je Majami sa 4:1 u finalnoj seriji i podigla svoj prvi trofej šampiona NBA.

Na pitanje novinara da li je ovo najbolja era srpskih sportista Nikola Jokić je odgovorio da bi morala biti: “Mislim da je ovo lep trenutak da se bude Srbin”, dodao je Jokić. Koliko je ovo veliki uspeh za srpski sport pokazuje i činjenica da je Nikola Jokić peti srpski košarkaš koji je osvojio NBA prsten ali i prvi sa MVP trofejem finala. Titulu NBA šampiona pre njega su osvojili Nemanja Bjelica, Ognjen Kuzmić, Peđa Stojaković i Darko Miličić.

Poznato je  da Nikoli Jokiću rekordi koje je ispisao ne znače mnogo, ali treba pomenuti to da je on prvi igrač u istoriji NBA koji je plej-of završio na prvom mestu po broju poena, skokova i asistencija. Osim toga Džoker je prvi kome je pošlo za rukom da u jednoj utakmici finala ostvari tripl-dabl sa najmanje 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija. Uz to Jokić je i najslabije rangirani košarkaš na draftu koji je uspeo da stigne do titule najkorisnijeg igrača finala lige.

Piše: Tijana Topalović

Izvori: tvarenasport.com

intagram: Dnevna doza košarke

SPORT

Leave a Reply

Your email address will not be published.