Arsenal fest: Grad poznat po automobilskoj industriji učinili smo poznatijim po muzičkom festivalu

Jedan od najvećih festivala u Srbiji i regionu, sa tradicijom dugom preko deceniju, Arsenal Fest, i ove godine ugostiće brojna imena kako domaće tako i svetske muzičke scene, od 28. juna do 1. jula u Kragujevcu. Tim povodom, Student je razgovarao sa organizatorima o ovogodišnjem festivalu, očekivanjima, postignućima i budućim planovima.

Lavinu interesovanja pokrenula je najava da će globalno popularni bend „The 1975“ doći u Kragujevac ovog leta. Nažalost, svoje učešće su naprasno morali da otkažu, što je izazvalo brdo negativnih reakcija, čime smo i započeli razgovor sa organizatorima. 

Ekipa Arsenal Festivala je uložila veliki napor da do otkazivanja koncerta “The 1975” ipak ne dođe. Na veliku žalost, nismo uspeli da promenimo odluku samog benda, i još jednom se izvinjavamo što je do toga moralo da dođe, ali to je bilo definitivno van kontrole organizatora festivala.

Na pomen novih imena, ne možemo da ne pitamo šta to možemo da očekujemo, kao i kratak osvrt na dosad najavljene izvođače. 

Za razliku od prošlih, ove godine će se na tri bine tokom četiri dana smeniti više od 70 izvođača iz 16 zemalja sveta.  Nastupiće The Cult, Parov Stelar, Gibonni, Dubioza kolektiv… tako da verujemo da će festivalska energija biti na nivou kao i proteklih godina, a oni koji nikada nisu bili, mislimo da je vreme da se sami uvere u te priče.

Upravo nam je ovo dalo šlagvort za naše sledeće pitanje: Festival će ove godine prvi put trajati četiri umesto tri dana. Koliki je to teret za budžet i organizaciju, kako održavate tempo i kako ćete se nositi sa tim?

Postoji odabrana ekipa ljudi koja mesecima vredno priprema sve do najsitnijih detalja kako bi festival bio što uspešniji. Ekipa je jako dobro uigrana, a ono što je održava jeste prvenstveno ta ljubav prema dobroj muzici, ali i ljubav posetilaca i ta njihova pozitivna energija koja se širi Kneževim Arsenalom tih nekoliko dana. 

Koje su to onda najveće prepreke i izazovi u organizaciji festivala u Srbiji i kako se nosite sa njima?

Za letnji festival na otvorenom najbitnija je vremenska prognoza koju uvek pomno pratimo.

Prošle godine imali smo priliku da čujemo klasičnu muziku u izvođenju Stefana Milenkovića, u vidu Rok El Classico aranžmana. Ove godine najavljen je nastup Nemanje Radulovića. Kako vi gledate na takvo muzičko eksperimentisanje i mislite li da će se publici to dopasti?

Stefan Milenković i Nemanja Radulović su velika naša, a svetska imena.

Nemanja je izvrstan violinista klasične, ali i World muzike. Pokazao je i dokazao da violina nije samo nužno klasičan instrument i da sa njom može da stvara razne magije na sceni. Nesumnjivo je da će svojim aranžmanima zagrejati atmosferu na Arsenalu i da će, kao i za Stefana Milenkovića, reakcije biti pozitivne. Divno je to što su tako izvrsni umetnici odlučili da odvoje svoje vreme za nastupe u Kneževom Arsenalu. Verujemo da i njima pričinjava zadovoljstvo nastup pod otvorenim nebom u Kragujevcu. 

Svedoci smo toga da Arsenal svake godine ima sve više i više posetilaca. Kako izgleda i kako se menjala publika Arsenal Festa kroz ovih malo više od 10 godina?

Ono što se menja iz godine u godinu jeste broj posetilaca, a ono što je znatno primetno jeste broj posetilaca iz regiona, ali i iz Evrope, što znači da se dobra muzika daleko čuje.

Kako vidite dosadašnji uspeh Arsenal Festa, a kako za pet godina?

Veoma nas raduje to što je iz godine u godinu sve veći odziv ljudi, raznih dobi i što se Arsenal festival proširio i van granica naše zemlje. Dosli smo do toga da je festival prošle godine bio RASPRODAT i to je veliki uspeh. Takođe, došli smo i do toga da je u Kragujevcu tokom festivala nemoguće naći smeštaj što je isto neverovatan uspeh.  Uspeli smo da grad poznat po automobilskoj industriji učinimo poznatijim po jednom muzičkom festivalu. 

Za 5, 10, 15, 20… godina želja je ista – da se na jednom mestu svake godine na nekoliko dana okupljaju zaljubljenici u dobru muziku.

Ovaj odgovor nas je podstakao i na razmišljanje: Kako Arsenal Fest pomaže lokalnoj zajednici u Kragujevcu i okolini? Planirate li još neke kulturne događaje vezane za organizaciju?

Prvenstveno organizatori festivala svake godine omogućuju mladim i perspektivnim ljudima da budu deo priče. Volontiranjem na festivalu mogu da se nauče neke nove i zanimljive stvari koje mogu značiti za dalje usmeravanje. Samim tim što je Arsenal proglašen za manifestaciju od javnog značaja, kao i to da je nagrađen ,,Đurđevdanskom nagradom” za doprinos kulturi u Kragujevcu, govori da i te kako dosta činimo za lokalnu zajednicu. Svakako spremamo razne događaje, ali o tome ćemo nakon 1. jula, kada se festival završi.

Kada biste mogli da birate bilo kog izvođača na svetu da dovedete na Arsenal Fest, ko bi to bio?

Lista je zaista podugačka, s obzirom na to da svako iz organziacije ima svoje želje i favorite. Ali ono na čemu intenzivno radimo jeste da dovedemo što više velikih imena koja će goditi velikom broju ljudi, ali i nama samima.

Produženo trajanje Arsenala, kao i Egzit festival koji će se održati nedelju dana kasnije najavljuju nam vreo početak leta. Arsenal Fest će biti savršena prilika studentima da uživaju u četiri dana dobre svirke u Kragujevcu posle ispitnih rokova. Za one odvažnije, magazin Student preporučuje i festivalski kamp, a ulaznice za festival i kamp, kao i informacije o svim izvođačima, možete pogledati na zvaničnom sajtu festivala.

Piše: Stefan Šajkarević Šeki

Student: Kultura

Foto: @arsenalfest

Leave a Reply

Your email address will not be published.