UROTNICI otvaraju KROKODIL festival

Svečano otvaranje 15. Krokodil festivala biće održano 15. juna od 20h ispred Muzeja Jugoslavije, scenskim čitanjem dramskog teksta ,,Urotnici” Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića. Festival će biti realizovan do 18. juna u četiri programske zone.

Tekst „Urotnika“ nastao je po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica i predstavlja  glasovnu, jezičku i umetničku fuziju i prikazuje spone među nama koje se nalaze upravo u jezičkom i književnom izobilju svih država. Međutim, on ističe i zlo koje nam se dešava i njegovo destruktivno dejstvo, dok sam naziv predstavlja urotu protiv ovog zla. Paralelno, delo se fokusira na optimizam i nadu da će uticaj književnosti nadvladati nametnute nepogode.

Ovogodišnji festival odlikuje to da se u celosti realizuje ispred Muzeja Jugoslavije u četiri programske zone raspoređene u parku ispred muzeja: u pop zoni, debatnoj zon, dečijoj/gejming zoni i čuvenoj KROKODILovoj bini u samoj fontani okruženoj amfiteatrom.

Ulaznice je neophodno obezbediti samo za večernje programe, dok su ostali besplatni. Ceo program i cene ulaznica možete pogledati ovde.

Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) književni je festival koji na jedinstven način predstavlja lokalnu, regionalnu i međunarodnu književnost u njenom punom obimu – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Svojim modernim i dinamičnim pristupom u predstavljanju pisaca, koje čini čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi, kao i širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, festival je od svog osnivanja 2009. godine postao jedan od najposećenijih književnih događaja u regionu.

Piše: Marija Stamenković

Student: Kultura

Leave a Reply

Your email address will not be published.