Istorija je napisana: Novak Đoković osvojio Rolan Garos

Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Norvežanina Kaspera Ruda rezultatom 3:0 (7:6(1); 6:3; 7:5). Ovo je bilo njegovo 34. grend slem finale u kojem je uspeo da osvoji treću titulu na Rolan Garosu i 23. grend slem trofej. Njime je pretekao Nadala po broju osvojenih grend slem titula. Ovom pobedom vratio se na prvo mesto ATP liste.

Novak nije dobro započeo meč i protivnik mu je oduzeo servis već na početku meča. Novaku je trebalo neko vreme da se uigra i uspeo je da dovede set u tajbrejk. Tu Rud nije imao šanse protiv  našeg tenisera. U drugom setu Novak je nastavio dominaciju s kraja prvog seta i bez problema je uzeo drugi set rezultatom 6:3. Treći set je od početka bio neizvestan i sve je mirisalo na novi tajbrejk, ali Đoković je pri rezultatu 5:5 uspeo da oduzme servis Rudu i u narednom gemu je odservirao za istoriju. Treći set pripao je Novaku rezultatom 7:5.

Put do titule:

U drugom kolu savladao je Mađara Fučoviča rezultatom 3:0 (7:6(2); 6:0; 6:3). U trećem kolu sastao se sa 29. nosiocem Davidovič Fokinom i trijumfovao rezultatom 3:0 (7:6(4); 7:6(5); 6:2). U osmini finala sačekao ga je Peruanac Huan Pablo Varilas. Rezultat je bio 6:3; 6:2; 6:2. Prvi set na turniru, Novak je izgubio u četvrtfinalu protiv Karena Kačanova, ali naš teniser je i taj meč rešio u svoju korist (4:6; 7:6(0); 6:2; 6:4). Polufinale protiv Alkaraza bio je okršaj koji su ljubitelji tenisa jedva čekali da vide, ali meč je bio u senci zbog grčeva koje je Alkaraz osetio na početku trećeg seta. Usled toga, Đoković je u naredna dva seta meč rustinski priveo kraju. Krajnji rezultat bio je 3:1 (6:3; 5:7; 6:1; 6:1).

Novak nastavlja da ruši rekorde:

U svojoj 36oj godini Novak svakim turnirom pomera granice i ruši rekorde za koje se mislilo da su nedostižni. Ulaskom u današnje finale, Novak je pomerio lestvicu i dostigao broj od 34. grend slem finala, ostavivši Nadala i Federera iza sebe. Ovom pobedom, Novak je postao jedini teniser koji je sva četiri najveća takmičenja osvajao po tri puta. Đoković drži brojne rekorde, kao što su najviše nedelja kao broj jedan na ATP listi i jedini je koji je uspeo da zabeleži 30 uzastopnih pobeda na grend slem turnirima. Takođe, osvajanjem ove titule postao je najstariji osvajač Otvorenog prvenstva Francuske.

15 godina Novakove dominacije:

Svoju prvu grend slem titulu Novak je osvojio 2008. godine pobedivši Congu u finalu Australian opena. Nakon te titule, ređale su se jedna po jedna na sva četiri grend slema. Najduže smo čekali na osvajanje upravo Roland Garosa, ali 2016. podigao je i pehar u Francuskoj kojim je kompletirao sva četiri najveća turnira. Trka za najboljeg tenisera u istoriji vodi se već drugo godina. Federer je ostao na 20 titula, Nadal ima 22. titule, a Novak je današnjom pobedom i osvojenom 23. grend slem titulom stavio tačku po pitanju toga ko je najveći svih vremena.

Piše: Sara Stojanović

Izvor: Eurosport; Telegraf.rs

Foto: Tenis TV

Sport

Leave a Reply

Your email address will not be published.