Pocket palma: ,,Ponekad je teško ne uspoređivati se sa drugima”

Hrvatski synthpop trio Pocket palma predstavio je publici novi singl pod nazivom ,,ne mogu biti kao oni”, kojim najavljuju svoj treći studijski album.

Bend su osnovali Luka Vidović i Anja Papa 2012. godine. Sve do 2019. godine sticali su popularnost pod imenom Side Project, pod kojim su objavili dva dark-pop albuma: Things Which No One Else Should Know About (2015) i Lonely Boys (2017).

Pod novim imenom, 2019. objavljuju EP Godišnji, kojim su engleski jezik zamenili maternjim hrvatskim, a dark-pop sa nostalgičnim synthwave zvukom osamdesetih. Ubrzo im se pridružuje gitarista Bruno Žabek, a albumi Pocket palma (2019) i Atomi (2021) osvajaju simpatije regionalne publike.

Kako kažu, novi singl ,,ne mogu biti kao oni” je možda nešto najličnije što su ikad napisali i dotiče se malo težih tema nego inače. Problem iskrivljene slike tela, problemi u ishrani i toksični maskulinitet bili su povod za muzičko ostvarenje koje je pred nama.

Zbog čega nam je danas nametnuto da budemo kao neko drugi?

Najviše zbog medija i društvenih mreža. Poprilično smo samosvjesni, ali ponekad je svejedno teško ne uspoređivati se s drugima, bez obzira na to radi li se o izgledu, uspjehu ili bilo čemu drugom. Treba zapamtiti da sve što vidimo u medijima i na društvenim mrežama je posebno odabran sadržaj, svi se uvijek želimo pokazati u savršenom svjetlu, makar to nije uvijek istina u stvarnom životu. 

Koje su posledice takvih standarda?

Gubitak pojma o tome tko si i što si, a ako se to dogodi, dosta teško se ponovo pronaći. 

U čemu vi pronalazite lepotu i zadovoljstvo?

U glazbi, igricama, knjigama, druženju s prijateljima, većinom u jednostavnim stvarima.

Singl prati upečatljiv spot dominantne crvene boje. Kako ste odabrali način na koji ćete vizuelno predstaviti ovako važnu temu?

Zapravo je dosta smiješno jer je Luka došao s idejom kako bi htio imati crvenu kosu u spotu, na što je Anja naravno rekla “ne bez mene”. Nekako se onda sve krenulo okretati oko crvene boje i polako su se razvili vizuali za spot, a tako i za cover samog albuma. 

Kakav koncept i zvuk nas očekuju od najavljenog albuma?

Ovo je naš najkomercijalniji album do sad, produkcija je dosta pročišćena i jako pop, vibrom dosta podsjeća na naš prijašnji projekt – Side Project. 

Hoće li na njemu biti i nekih kolaboracija?

Neće, ali radimo na kolaboracijama za budućnost!


Piše: Mina Đukić

Student: Kultura

Foto: Sandro Sklepić

Leave a Reply

Your email address will not be published.