Srbija na korak do Amber Alert-a: Šta je on i čemu služi

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će se najkasnije do kraja novembra uspostaviti sistem Amber Alert,  koji služi za alarmiranje javnosti u slučaju nestanka dece. O uvođenju ovog sistema, u Srbiji se govori od 2015. godine.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić izjavio je da će najkasnije do početka novembra u Republici Srbiji u upotrebu biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece – Amber alert. Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“. Istakao je i da je zadatak tima da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Do sada su održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Podsećamo, ove godine 11. januara u Srbiji je pokrenuta kampanja za uvođenje Amber Alerta od strane Centra za nestalu i zlostavljanu decu na način podrške i oglašavanja građana putem društvenih mreža kako bi se ovaj sistem uspešno realizovao u Srbiji.

Rezultati govore da je objava sa hashtagom #hocemoamberalert imala 20,4 miliona pregleda i više od 600.000 deljenja.

Jedan od pokretača ove kampanje je Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Mogućnost za uvođenje ovog sistema razmatrana je još 2018. godine, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, a veruje se da bi ovaj sistem mogao zaživeti u Srbiji do kraja ove godine.

Kampanja ima za cilj da uvidi koliki je procenat ljudi koji žele da se ovaj sistem uvede i sprovede u našoj zemlji.

Šta je Amber Alert?

Amber Alert jeste sistem pomoću koga se javnost alarmira i obaveštava o slučaju nestanka dece. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine.

Amber Alert sistem je nazvan po devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, Amber Hagerman. Ona je oteta i ubijena, a taj događaj bio je prekretnica i glavni razlog formiranja ovog sistema.

Sam sistem funkcioniše po principu da se u slučaju nestanka deteta informacija o tome širi putem društvenih mreža, interneta, televizije ili bilborda. Pokušava se naći najbolji i najefikasniji način kako da vest dođe do što više ljudi.

Sistem se aktivira ukoliko postoji sumnja da je dete oteto, aktivira se najkasnije sat vremena od prijave nestanka i traje 24h. Na svakih 6h donosi se odluka da li je alarm potrebno ugasiti pre perioda od 24h.

Nestanak deteta se prijavljuje policiji na broj 192 i nije potrebno čekati 24h kako bi se nestanak prijavio.

Potraga se vrši nad maloletnim osobama, a prilikom objave alarma od značaja su ključne informacije poput izgleda.

Amber Alert već postoji i uspešno funkcioniše u više zemalja. Neke od tih su: Belgija, Češka, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Još jedna država koja je među poslednjim uvela ovaj sistem jeste Hrvatska, za sada u ograničenom obliku.

Piše: Katarina Rakočević

Foto:

Foto: Amber Alert Srbija

Izvori:

amberalert.rs

Slobodnaevropa.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.