Tina Tarner – trnovit put muzičke zvezde ka večnoj slavi

Čuvena pevačica Tina Tarner napustila nas je u 83. godini nakon duge bolesti. Preminula je u svom domu u Kusnaktu, blizu Ciriha u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju njenog portparola.

Poznata pod nadimkom ,,kraljica roka’’ tokom bogate karijere osvojila je brojne nagrade, a čak šest od osam nominacija za ,,Gremi’’ nagradu tokom 1980-ih, časopis Roling Stone uvrstio ju je na listu najvećih izvođača svih vremena (Besmrtnika), dok je zaslužila i mesto u ,,Rock and Roll Hall of Fame’’ muzeju u Klivlendu.

Tina Tarner rođena je kao Ana Mej Bulok u Tenesiju 26.novembra 1939.godine. Rodnu zajednicu opisala je u pesmi “Nutbush City Limits” iz 1973.godine nazivajući je ,,starom malom zajednicom sa jednim konjem’’. Njen otac je radio kao nadzornik na farmi, a majka je napustila porodicu kada je pevačica imala samo 11 godina, prema njenim memoarima iz 2018. godine objavljenim pod naslovom “Moja ljubavna priča”. Kao tinejdžerka, preselila se u Sent Luis kako bi se pridružila majci.

U 17. godini upoznala je Ikea Tarnera, autora hita iz 1951. godine “Rocket 88” često nazivanom prvom rokenrol pločom i pridružila se njegovom bendu na klupskom nastupu u Sent Luisu. Uskoro su snimili duet “A Fool In Love” , mlada pevačica preuzela je svoje novo umetničko ime – Tina Tarner, a njih dvoje venčali su se u Tihuani, u Meksisku. Nakon dugog nasilnog braka, o kome je i više puta javno govorila, napustila je svog muža jedne noći 1979.godine i zatražila razvod. ,,Tinina priča nije priča o žrtvi, već o neverovatnom trijumfu’’, napisala je pevačica Dženet Džekson.

Godinu dana  kasnije upoznala je Rodžera Dejvisa, australijskog muzičkog direktora koji je ubrzo postao njen menadžer, a njihova saradnja trajala je naredne tri decenije. Tina Tarner ubrzo je postala oličenje stila 1980-ih uz mnogobrojne hitove koje je snimila narednih godina. Zaštitni znak postala joj je šiljata kosa, teksas jakna, mini suknja i cipele na štiklu uz posebnu boju glasa, koji je Džon Pareles, kritičar Njujork Tajmsa nazvao ,,jednim od najneobičnijih instrumenata u popu’’. Pesma koja se našla na vrhu MTV liste bila je “What’s Love Got to Do with It”. Još deset njenih pesama bile su decenijama u top 40, uključujući “Typical Male”, “The Best”, “Private Dancer” i “Better Be Good to Me.”

Rado se upuštala u muzičke eksperimente i balade zbog čega se lako uklapala u pop zvuk koji se opirao idealizmu hipi ere i cenio elektronski proizveden zvuk. ,,Private Dancer” je postao njen najuspešniji album i kamen temeljac decenijske karijere u kojoj je prodala više od 200 miliona ploča. Nastup u Rio de Žaneiru 1988.godine je jedan od nastupa sa rekordnim brojem publike za pojedinačnog izvođača, okupivši tada čak 180 hiljada ljudi. Godine 1985. glumila je uz Mela Gibsona u trećem delu franšize Mad Max. Snimila je i tematsku pesmu za film o tajnom agentu Džejmsu Bondu “Golden Eye” 1995.godine nakon čega je započela svetsku turneju 2008. i 2009. Godine. Njenu burnu životnu priču predstavio je HBO u dokumentarcu “Tina” 2021.godine.

Piše: Viktorija Gorgioski

Izvor: https://www.slobodnaevropa.org/a/umrla-tina-turner/32426343.html

Foto: https://www.telegraf.rs/

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.