Najhumanija akcija u Beogradu se nastavlja: Već imamo dva “zajednička frižidera”, a stiže i treći

„Zajednički frižider” je postavljen nedavno u Zemunu, kao drugi u Beogradu, pod sloganom „ostavi šta možeš, uzmi šta ti treba”.

Organizacija WWF je organizovala program „Mladi za klimu”, čiji je cilj bio stvaranje koncepata od strane mladih koji će pozitivno uticati na klimu. Na taj način su se upoznale tvorkinje ovog projekta, Tamara Stojković i Emilija Bojović.

Originalna ideja ovakvih frižidera potiče iz skandinavskih zemalja, što su one iskoristile kao putokaz ka izgradnji sopstvenog.

Suština projekta se ogleda u pomaganju ljudima kojima je potrebna dopuna hrane, a samim tim i smanjenje otpada hrane. Frižider pruža mogućnost svakom da učestvuje, ostavljajući hermetički zatvorenu hranu koja je u važećem roku, kao i sveže voće i povrće. Nasuprot tome, svi ga mogu koristiti bez potvrde o svom socijalnom i/ili finansijskom stanju i prijave količine koju uzimaju.

Prvi frižider je postavljen u januaru prethodne godine na Dorćol Platzu, ubrzo se premestivši na adresu Studentski trg 18.

Druga lokacija

Ideja o širenju frižidera se javila prethodnog leta, kada su prvobitne tvorkinje dobile novu saradnicu, Saru Trajković.

„Trudimo se da pratimo potrebe frižidera”, ističe ona dodajući da razne ogranizacije pomažu njegovo funkcionisanje i razvitak.

Crveni krst Zemun je podržao ideju o postavljanju frižidera u Zemunskom parku, koji je dobio svoje mesto u martu tekuće godine na adresi Gradski park 2.

Opskrbljen donacijama od građana i kompanije Imlek, frižideri su zaživeli uz volontiranje i partnerstvo Crvenog krsta, udruženja „Živimo zajedno” i neprofitne organizacije „Banka hrane Beograd”. Ono što njegove predstavnice ističu jeste značaj medijske pažnje koja doprinosi većem odzivu građana.

Krajnji cilj

„Naš cilj je da frižider postane samoodrživ i da uključimo što veći broj zajednica”, naglašava Trajkovićeva.

Postavljanje i proširenje što stabilnije mreže „Zajedničkih frižidera” ističu kao
ideju vodilju. Plan je da svaka opština u Beogradu ima zajednički frižider.

Sledeći frižider bi trebalo da bude postavljen ispred Crvenog krsta Čukarica. Pre toga možemo očekivati poziv za volontere na njihovoj Instagram stranici @zajednickifrizider i uz to ostaviti šta možemo i uzeti šta nam treba, kako poručuje slogan na vratima „Zajedničkog frižidera”.

Piše: Sara Panić

Leave a Reply

Your email address will not be published.