Student te vodi na Poljoprivredni fakultet: Upoznaj se sa Prehrambenom tehnologijom

Studijski program Prehrambena tehnologija je jedan od mnogobrojnih na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Sadrži pet modula: Tehnologija konzervisanja i vrenja, Mikrobiologija hrane, Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane, Tehnologija ratarskih proizvoda i Tehnologija animalnih proizvoda.

„Svaki studijski program, ali i modul je perspektivan zato što postoji i uvek će postojati potreba za hranom. Jedni drugima nismo konkurencija, već se svi usko specijalizujemo u različitim oblastima koji su neizostavni segmenti celokupnog poljoprivrednog procesa”, navela je Ivana Pejanović, studentkinja modula Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.

Takođe, važno je napomenuti već na početku da su prijemni ispiti za sve smerove isti, odnosno da svako može birati jedan predmet od pet ponuđenih predmeta, a to su biologija, matematika, sociologija, fizika i hemija. Isto tako, bitno je naglasiti i da se priznaje prijemni ispit rađen na bilo kom fakultetu UB-a, sve dok je prijemni iz nekog od gore navedenih predmeta. Više informacija na: https://www.agrif.bg.ac.rs/sr/upis    

Tehnologija konzervisanja i vrenja

Ovaj modul pruža priliku učenja tehnika i metoda konzervisanja hrane, tipova i karakteristika ambalaža, načina čuvanja prehrambenih proizvoda i proučavanje tipova vrenja u hrani i piću u cilju poboljšanja njihovih kvaliteta. Zvanje koje se stiče po diplomiranju je diplomirani inženjer tehnologije, nezavisno od izabranog modula.

Nakon osnovnih, na fakultetu postoji mogućnost upisivanja master i doktorskih studija.

Ipak, kako ističe Darko Gligorijević, student osnovnih studija Prehrambene tehnologije, „neformalno obrazovanje tokom studija je jednako važno”. Priliku za karijerno usavršavanje tokom studiranja pruža Karijer centar, otvoren na Poljoprivrednom fakultetu. On nudi potpunu podršku studentima kroz radionice i predavanja, koje vode zaposleni u privredi i prestižnim kompanijama, a kojima studenti ovog sektora najčešće teže.

Gligorijević navodi svoj modul kao dobar put ka perspektivnom zaposlenju. Po završetku osnovnih studija, moguće je raditi u „fabrikama za proizvodnju i preradu hrane: pekarama, mlekarama, destilarijama, vinarijama…”Za studente postoji mesto i u laboratorijama za kontrolu kvaliteta, kontrolnim laboratorijama, inspekcijskim službama, a moguće je pokrenuti i svoju proizvodnju.

Mikrobiologija hrane

Obuhvata stručne predmete koji su, poput ostalih modula Prehrambene tehnologije, namenjeni za poslednje dve godine studija. Neki od njih su Mikrobiologija hrane, Tehnologija gotove hrane i Mikrobiološko kvarenje hrane. Usmereni su ka izučavanju mikroorganizama u hrani i procesu njene proizvodnje, izučavanju dobrih i loših mikroorganizama u hrani, kao i načinima da se oni dobri zadrže, a loši i potencijalno štetni otklone.

 „Ovaj modul pruža širok spektar znanja iz oblasti hrane, ali i mogućnost da ovladamo radom u laboratorijama i najsavremenijim laboratorijskim postupcima i istraživanjima”, upućuje Andrijana Kaps, studentkinja na ovom modulu. Ona takođe naglašava značaj usavršavanja van fakulteta.

Prilike za zaposlenje nakon završetka smera se mogu pronaći u kompanijama koje se bave proizvodnjom i/ili preradom hrane, kontrolnim centrima, pogonima, inspekcijskim službama, ali neretko i u institutima i srodnim naučnoistraživačkim centrima.

Tehnologija ratarskih proizvoda

Ovaj modul dovešće te do saznanja kako se zrno prerađuje u brašno i testenine, kojim se postupcima repa pretvara u šećer, kako termički obraditi i usitniti zrno kafe i još mnogo toga što se svakodnevno koristi u ishrani ljudi u bilo kom delu sveta.

„Neverovatan je osećaj poznavati sastav životnih namirnica i kao tehnolog gledati drugačije na svaki proizvod. Ući u sistem velikih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane omogućava konstantan napredak, jer je potražnja za novim proizvodima sve veća, a hrana zauvek potrebna”, navela je Mila Lučić, studentkinja modula Tehnologija ratarskih proizvoda.

Takođe, Mila navodi da su dosadašnja iskustva po pitanju posla u Srbiji bila pozitivna.

„Nove fabrike niču i konstantna je potražnja za mladima koji bi uveli novine i preuzeli odgovornost”, istakla je Lučićeva.

Tehnologija animalnih proizvoda

Tehnologija animalnih proizvoda podrazumeva priliku da studenti steknu najnovija saznanja u vezi sa proizvodnjom hrane životinjskog porekla, odnosno, proizvoda koji vode poreklo od mesa, mleka ili drugih sirovina. To su proizvodi od mesa, mesne prerađevine, mleko, sirevi, namazi, ali i sladoled – čijoj se senzornoj analizi studenti takođe raduju.

 Za 104. godišnjicu fakulteta, otvorena je  „Mlekarica” na fakultetu, u kojoj će studenti imati priliku da u praksi primene stečena znanja iz oblasti tehnologije mleka.

Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane

Studirajući ovaj modul možeš uticati na kvalitet i proizvodnju hrane. Izučavaćeš standarde kvaliteta koji su priznati širom sveta, opasnosti u proizvodnji hrane, procenu rizika bezbednost hrane i još mnogo toga što će doprineti tvom usavršavanju.

Studentkinja Ivana Pejanović ističe da prehrambeni tehnolog učestvuje u razvoju novog proizvoda, nabavci, marketingu, prodaji, kontroli, bezbednosti i mnogim drugim sektorima u kompanijama koje se bave prehrambenim proizvodima.

Za detaljnije informacije posetite sajt Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Informacije te čekaju i na instagram stranici ovog fakulteta, a mi smo za buduće brucoše pripremili i Studentov Vodič za brucoše.

Pišu: Sara Panić i Ana Trujić

Izvor:

https://poljoprivrednifakultet.rs/smerovi/prehrambena-tehnologija/

Foto: Fotografiju ustupio Poljoprivredni fakultet

Studenti

Leave a Reply

Your email address will not be published.