Kako otići na kulturnu studentsku razmenu i proputovati Evropu?

Studenti koji su zainteresovani za putovanja, avanturu, upoznavanje novih ljudi i sticanje određenog iskustva, mogu konkurisati na kulturno-studentski tip razmene. Odaberite lokaciju, prijavite se, odradite formalnosti i kroz par meseci bićete na nekoj od željenih lokacija.

Šta je Centar za afirmaciju i razvoj?

Kulturnu razmenu vrši Centar za afirmaciju i razvoj. To je sajt koji pomaže studentima i mladim ljudima u kulturnim i studentskim razmenama. Na njihovom sajtu možete postaviti željena pitanja i konkurisati za sam program nakon čega ćete dobiti povratnu informaciju.

Centar vam pomaže oko detalja poput: pravljenja profila, pronalaska porodice, razgovora sa porodicom, pripreme dokumentacije kao i planiranja puta.

Uslovi za prijavljivanje

▪︎ Za ovaj program mogu da se prijave mladi od 19 do 29 godina starosti i da provedu od 1 do 12 meseci na nekoj od ponuđenih destinacija.

▪︎ Pored toga, na ovaj program ne moraju da se prijave samo studenti, već mogu i mladi koji nisu studenti, ali imaju afinitete ka novim prilikama i iskustvima.

▪︎ Na ovaj program mogu da se prijave mladi iz svih država regiona.

▪︎ Perfektno znanje engleskog jezika nije obavezno, ali jeste znanje koje će pokrivati osnove komunikacije, snalaženja i međusobne interakcije.

▪︎ Detaljna dokumentacija kao i vreme za pripremu za put zavise od zemlje.

Prijava

Prijavljivanje za ovaj program je dosta jednostavno i možete ga obaviti na sajtu Centra. Unose se osnovni lični podaci, znanje jezika i obrazovanje.

Nakon prijave obavlja se informativni razgovor, izrada profila i pronalazak porodice.

Zemlje za koje možete konkurisati

Države u koje možete otići su: SAD, Španija, Italija, Francuska, Nemačka, Austrija, Portugal, Belgija, Švajcarska, Irska, Holandija, Švedska, Danska, Norveška i Kina.

Plan programa

Sam program funkcioniše na način da mladi nakon prijave i odrađenih formalnosti dobijaju porodicu u kojoj bi živeli određeni vremenski period za koji su se prijavili (1-12 meseci). Oni bi u toj porodici dobijali tri obroka dnevno. Njihov jedini „zadatak“ bi bilo druženje i provođenje vremena sa detetom iz te porodice. Uloga starijeg brata ili sestre bi bila jedinstvena prilika da podelite svoja iskustva, mišljenja, priče kao i da se zbližite i stvorite određenu interakciju i bliskost.

Pri odlasku na raspolaganju vam je besplatan smeštaj, ishrana, džeparac na mesečnom nivou, doček na aerodromu ili stanici, kontinuirana podrška.

Dužnosti kandidata

▪︎ Kandidat je u obavezi da porodici pomaže maksimalno 30 sati nedeljno.

Troškovi

▪︎ Troškovi koje mladi imaju prilikom ove razmene su kotizacija za učešće u programu, putni troškovi za sve, osim za tri zemlje: Dansku, Kinu i SAD i troškovi zdravstvenog osiguranja. Osiguranje za ovaj vid razmene imate od Centra kao i njegovih partnera.

Izvori : Centar za afirmaciju i razvoj

FOTO: Unsplash

Piše: Katarina Rakočević

Leave a Reply

Your email address will not be published.