Uskoro novi sistem naplate javnog prevoza: Koliko će studente koštati karta za prevoz?

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić potvrdio je jutros predlog novog rešenja o sistemu javnog prevoza, dodajući odluku o ukidanju validatora.

Istaknuto je da će celodnevna karta koštati 200 dinara, a ona koja važi 90 minuta će postojati po promenjenoj ceni od 50 dinara. Grad će ubuduće biti podeljen na dve zone. Cena mesečnih karata će biti u iznosu od 2.500 dinara za jednu zonu, a 3.000 za obe.  Po uzoru na to, godišnja karta biće 25.000 dinara za prvu, a 35.000 dinara za obe zone.

Biće uvedena karta za nedelju dana po ceni od 1.000 dinara, s tim da se ukidaju postojeće karte za tri i pet dana.

Pretpostavlja se da će studenti i nezaposlena lica,  kao i povlašćene kategorije koje plaćaju jeftiniju cenu karte, ostati pokriveni cenom od 1.000 dinara na mesečnom nivou za obe zone.

Pravo na besplatan prevoz imaće svi učenici starosti do 19 godina. Isto važi za starije osobe preko 65 godina, koje će se prijavljivati preko aplikacije ili dobiti doživotnu besplatnu kartu, navodi Šapić.

Ono što je predstavljeno kao dodatna novina je kupovina karte preko SMS poruke, aplikacije i na prodajnim mestima Javnog preduzeća „Naplata prevozne usluge“. Dosadašnja prodaja u vozilima, na trafikama i putem platne kartice biće ukinuta.

Najavljeno je ukidanje kontrolora. Umesto njih će u autobus „ulaziti Beli, odnosno Komunalna milicija i neće zaustavljati autobus ni ostale putnike. Putniku bez karte oni će uručivati nalog za plaćanje posebne karte. Putnik koji dobije taj nalog neće biti izbačen iz autobusa“, izjavio je gradonačelnik.

Predviđeno je da se ukinuti validatori u vozilima javnog prevoza grada Beograda, što će omogućiti smanjenje gužve i slobodno i jednako kretanje putnika, kroz sva vrata vozila javnog prevoza.

Ovaj predlog će gradonačelnik Beograda izneti na Skupštini grada 13. aprila, a trebalo bi da stupi na snagu od 1. maja tekuće godine. Naglasio je da će svi građani dobiti zvanična uputstva na kućnu adresu kako ne bi došlo do zabuna i dezinformacija.

Izvor: “Dobro jutro Srbijo” na Happy TV

Piše: Sara Panić

Leave a Reply

Your email address will not be published.