Ajfelov toranj je dobio „bebu”

Mini-replika Ajfelovog tornja, nazvana „Ajfela”, postavljena je 1. aprila u 05:25 ujutru na Marsovim poljima, kraj originalne kule u Parizu, gde će se moći videti sve do 10. aprila.

Mini-toranj delo je francuskog kreatora Filipa Mandrona. Umetnik je izjavio da je imao san da je Ajfelova kula dobila bebu. Zbog toga „Ajfela” pušta zvuk dečijeg plača koji prestaje na svakih 10 minuta, kada „mama dođe da je smiri”.

Ova kreacija je još od 2016. otkrivena javnosti, ali se po prvi put nalazi u Parizu, i to pored svoje „majke”. Mnogi ljudi mislili su da je u pitanju prvoaprilska šala ili na francuskom „poisson d’avril”; međutim, mini-toranj biće na istom mestu sve do 10. aprila. Nakon ovog datuma, malena kula preseliće se u novi grad.

„Ajfela” je visoka 32 metara i teška 23 tone. Ova čelična konstrukcija sastavljena je od 3.790 delova i 9.465 šrafova. Niža je čak deset puta od originalnog tornja.

Podsetimo se, Ajfelova kula izgrađena je 1889. godine posle dve godine gradnje. Tvorac iste jeste Gistav Ajfel, po kome je i dobila svoje ime. Toranj je stvoren za Svetsku izložbu, posvećenu stogodišnjici Francuske revolucije. U početku, ova kreacija nije dobijala pozitivne reakcije od strane Parižana. Međutim, kula je uspela da opstane uprkos negativnim komentarima i Drugom svetskom ratu, a vremenom je stekla neverovatnu popularnost širom celog sveta.

Ukoliko ovih dana budete putovali u Pariz, ne zaboravite da fotografišete ovaj zanimljiv prizor, budući da je nepoznato da li će se ikada ponoviti.

Piše: Elena Gligorijević

Foto: Unsplash

Izvori: https://youtu.be/L796XahbXxg

https://www.sortiraparis.com/en/news/in-paris/articles/291410-a-second-eiffel-tower-appeared-in-the-night-on-the-champ-de-mars-our-photos

https://www.leparisien.fr/paris-75/paris-une-replique-miniature-de-la-tour-eiffel-construite-au-pied-de-la-dame-de-fer-01-04-2023-4LAA7CEDJ5BKPK5HFJW6ZV4S7A.php

https://turistickileksikon.com/ajfelov-toranj/

https://www.bbc.com/newsround/65178146

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.