Kako umanjiti stres pred kolokvijum?

Kolokvijumska nedelja sa sobom nosi niz problema kao što su nervoza, stres ili nesanica. Studentima najčešće kroz glavu prolaze pitanja: „Kako ću sve stići?”, „Da li ću sve naučiti?”, „Na koji način se dobro organizovati?”. Kako da zaobiđete stres uočio kolokvijuma?

PREPOZNAVANJE

Prvi način da se suočite sa stresom jeste da ga prepoznate. Prepoznavanje problema je već upola rešen problem. Kada znate da ste se našli u stresnoj situaciji, odmah treba da preduzmete korake kako biste situaciju imali pod kontrolom i kako ne biste bili frustrirani.

ORGANIZACIJA

Bitan faktor kada je u pitanju kolokvijumski period jeste sama organizacija. Ona će vam pomoći da na vreme pređete svo gradivo i da ne ostavite sve za poslednji čas. Ukoliko se dobro organizujete, značajno ćete smanjiti procenat stresnih situacija.

ODMOR

Odmorite se i pružite sebi period za relaksaciju. Ako učite neiscrpno, nakon nekog vremena će se efikasnost učenja smanjiti, te je zato je svima potreban odmor. Zacrtajte sebi određeni cilj kada je učenje u pitanju i nakon toga napravite pauzu. Pogledajte seriju, pročitajte omiljenu knjigu ili izađite sa društvom u provod. Takođe, savetujemo da noć pred ispit uzmete predah kako se ne bi preforsirali.

POSTAVITE SEBI REALISTIČNE CILJEVE

Kada počnete da učite, postavite sebi realističan cilj. Postavljanjem ciljeva ćete tačno znati ka čemu idete i ka čemu težite. Na mnogo lakši i brži način ćete naučiti određeno gradivo ukoliko ispred sebe već imate određenu viziju i prikaz naučenog.

SAN, ISHRANA I MISLI

Potrudite se da vam san bude kvalitetan, jer bez kvalitetnog sna ni učenje neće biti efikasno. Fokusirajte se na to da razmišljate pozitivno. Savetujemo vam da se ne oslanjate na komentare starijih studenata, već na svoje znanje. Pozitivnim mislima ćete motivisati sebe i tako doći do boljih rezultata. Hranite se što zdravije. Možete tokom učenja piti crni ili zeleni čaj, pošto je dokazano da poboljšavaju koncentraciju.

Upoznajte sebe, na taj način rešite stres pred kolokvijume i budite i više nego zadovoljni krajnjim rezultatima.

Piše: Katarina Rakočević

Izvori: studentskizivot.com

FOTO: Unsplash

STUDENTI

Leave a Reply

Your email address will not be published.