Besplatna putovanja za mlade: prijave još danas

Program ,,Otkrijte EU“ pruža mogućnost za 35.000 mladih iz zemalja Evropske Unije, ali i iz Srbije, Severne Makedonije, Turske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna, da se do 29. marta prijave za besplatne železničke karte Bauhaus linije.

Za učešće u ovom programu mogu se prijaviti mladi rođeni u periodu od 01.08.2004. godine do 30.06.2005. godine. Prijava se nalazi na sajtu Evropskog omladinskog portala i sastoji se od par kvizova i jednog pitanja.

Putovanja će biti realizovana u periodu od 15. juna ove godine do 30.09.2024. godine, a putnici će imati priliku da posete brojne evropske prestonice, ali i  destinacije koje su nosioci svetske i evropske baštine, u trajanju od 30 dana.

To nije kraj iznenađenju, Evropska komisija postarala se da ova putovanja mladi nikada ne zaborave, te je za njih spremila kartice. Ove kartice sadrže više od 40.000 mogućnosti među kojima su i popusti na hranu, sportske aktivnosti i opremu, rezervaciju smeštaja, putovanje javnim prevozom, karte ustanova kulture i drugo.

Ovakvo umrežavanje mladih i ponuđene beneficije doprinose drugačijem izgledu slike o Evropskoj uniji, što predstavlja jedan od glavnih ciljeva Evropske unije i komisije.

Pored navedenih ciljeva, Evropska unija u ovoj avanturi stavlja akcenat na važnost socijalne inkluzije, pri čemu za potencijalne kandidate-putnike mogu da se prijave i osobe sa invaliditetom, ili nekim vidom zdravstvenog problema, koji će imati obezbeđenu pratnju i pomoć tokom čitavog putovanja.

Program ,,Otkrijete EU“ aktivan je od juna 2018. godine i uključen je u Erazmus+ programe od 2021.godine, sve do 2027. godine.

Piše: Kicara Mina

Foto: Unsplash

Izvori: https://www.euronews.rs/

https://europa.rs/

Zanimljivosti

Leave a Reply

Your email address will not be published.